TVM wil parcoursanalyse in Ronde van Frankrijk

PAU, 20 JULI. TVM gaat bij de Société du Tour de France pleiten voor een speciale parcoursanalyse. De ploeg doet dat naar aanleiding van het verongelukken van Fabio Casartelli in de vijftiende Tour-etappe.

De Nederlandse formatie besprak dinsdagavond het ongeluk. “In vlakke etappes staat bij elk gevaarlijk punt een agent te vlaggen. In de bergritten zie je niemand”, aldus sponsor Ad Bos. “In de autosport is het normaal dat met verschillend gekleurde vlaggen de rijders op de gevaren worden gewezen. In de Tour zitten tijdens de afdalingen veel te snelle bochten. Punten waar de snelheid niet meer te corrigeren valt. Daar moet op gewezen worden.”

Het Vaticaan heeft de handelwijze van de directie van de Tour de France na afloop van de vijftiende etappe scherp veroordeeld. Na het verongelukken van de Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli had de directie de huldigingen van de etappewinnaar en de dragers van de gele en groene trui moeten afgelasten.

De Tour-directie liet die feestelijkheden doorgaan. “Schandalig” schreef de officiële krant van het Vaticaan Osservatore Romano. “De huldigingen gingen door alsof er geen dode was gevallen.”

De Fransman Richard Virenque kreeg het nieuws pas te horen na de huldiging. Het Vaticaan veroordeelde ook de aanvankelijke mededeling “opgegeven” achter Casartellis naam op de uitslagenlijst van de vijftiende etappe.

Het stoffelijk overschot van Casartelli is gisteren naar Milaan gevlogen. De wielrenner, die een vrouw en een zoon achterlaat, wordt vanmiddag begraven in zijn woonplaats Albese bij Como. (Reuter, ANP)