Tientallen doden bij nieuw geweld Karachi

KARACHI, 20 JULI. Ten minste zeven mensen zijn vanmorgen in Karachi door geweld om het leven gekomen, aldus een woordvoerder van de Pakistaanse politie. Gisteren kwamen in Karachi door geweld 22 mensen om het leven, het hoogste aantal op één dag deze maand.

De doden vielen vanmorgen een paar uur voor de hervatting van vredesbesprekingen tussen de Pakistaanse regering en de Mohajir Qami Movement (MQM). De MQM heeft als teken van goede wil voor de vredesbesprekingen een proteststaking afgelast die morgen plaats zou hebben. Maar “als de moorden doorgaan tijdens de besprekingen is er geen reden deze voort te zetten”, aldus Ajmal Dehlavi, hoofd van de MQM-delegatie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De MQM en de Pakistaanse regering geven elkaar de schuld van het geweld in Karachi, de economische hoofdstad van Pakistan. Dit jaar zijn meer dan 1.100 mensen bij het geweld omgekomen tegen 800 in 1994. Voor de maand juli staat het cijfer nu op 212.

De MQM vertegenwoordigt de Urdu-sprekende Mohajirs, islamieten die bij de splitsing van India en Pakistan in 1947 vanuit India naar Pakistan zijn gevlucht. Het conflict tussen de MQM en de regering is ontstaan doordat de Mohajirs de meerderheid vormen in de stad Karachi terwijl de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van president Benazir Bhutto de lakens in de provincie Sind - waartoe Karachi behoort - uitdeelt. De PPP heeft een aantal jaren geleden het MQM-stadsbestuur de macht ontnomen omdat het de stabiliteit in het land zou ondermijnen. (Reuter)