Tegenvallende beursintroductie KNP BT-dochter

De beursintroductie van KNP BT's divisie Office Products op de Amerikaanse effectenbeurs heeft voor het papier-, verpakkings- en distributieconcern KNP BT iets minder opgeleverd dan verwacht. Uiteindelijk is overeengekomen om BT Office Products voor 11,5 dollar per aandeel naar de beurs te brengen. KNP BT sprak in juni nog over een introductiekoers van 12 tot 14 dollar.

De beursintroductie brengt KNP BT 115 miljoen dollar ofwel bijna 180 miljoen gulden op. Het concern had gerekend op 200 miljoen gulden. Desondanks spreekt KNP BT van een succesvolle beursgang. De koers staat altijd nog voor een koers/winstverhouding van dertig, voor Nederlandse begrippen ruim.

De afgelopen maanden bleek echter al dat tijdens 'road shows' en inschrijvingen op het aandeel een prijs van 12 tot 14 dollar er niet inzat. “Daar komt nog bij dat de marktsituatie dinsdag in de VS niet gunstig was voor de high tech-fondsen”, aldus de woordvoerder.

KNP BT brengt ongeveer dertig procent van BT Office Products naar de beurs. Het geplaatste aantal aandelen bedraag 10 miljoen. De komende dertig dagen hebben de banken die de divisie naar de beurs brengen de gelegenheid om nog eens 1,5 miljoen aandelen te emitteren, goed voor ruim 27 miljoen gulden. De beursgang dient ter gedeeltelijke financiering van de uitbreidingsplannen van KNP BT in de VS en Europa op kantoorartikelengebied.

In Frankrijk gaat KNP BT samenwerken met Société Générale op het gebied van pc-distributie. Agena, een Franse werkmaatschappij van KNP BT, en ECS, een dochteronderneming van de Franse bank Société Générale, brengen hun activiteiten onder één dak.