Staking dreigt bij Transavia, toeristen in knel

ROTTERDAM, 20 JULI. De kans op stakingen bij luchtvaartmaatschappij Transavia wordt steeds groter. Een laatste overleg gisteravond tussen de Vervoersbonden FNV en CNV en de directie is mislukt. Vanmiddag loopt het ultimatum af dat de bonden aan Transavia hebben gestuurd.

Transavia probeert de schade te beperken voor de duizenden vakantiegangers die dit weekeinde zullen vertrekken. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de acties één tot vier uur extra oponthoud zullen opleveren.

Het conflict draait om de nieuwe CAO voor het technisch personeel en grondpersoneel (circa 500 werknemers) van Transavia. Een deel van de werknemers is niet tevreden met de aangeboden loonsverhoging. Leden van de Vervoersbonden FNV en CNV eisen uitbetaling van de prijscompensatie (geschat op 1,5 à 1,75 procent). De directie van Transavia wil de lonen met 1 procent verhogen. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering met een half procent verhoogd en komt er een extra winstuitkering van 1,4 procent.

Een aanbod van de directie gisteren om in de pensioensfeer nog een verbetering aan te brengen, is door de leden van de bonden afgewezen. Het bod zou volgens Transavia op jaarbasis 1,35 procent opleveren. De leden houden echter vast aan de prijscompensatie. Zij willen dat de eenmalige uitkeringen worden omgezet in structurele loonsverhogingen.

Volgens de bonden zijn acties nu bijna onvermijdelijk geworden. Vanmiddag bespreken zij met hun leden welke vorm de acties moeten krijgen. De meest waarschijnlijke vorm is die van een stiptheidsactie van de technische dienst en de grondafhandeling. De acties gaan op zijn vroegst morgen van start.

Het technisch personeel kijkt de vliegtuigen na voordat zij kunnen vertrekken. De grondafhandeling sluit de toestellen bij aankomst aan op de gate. Als deze diensten volgens het boekje werken, betekent dat onvermijdelijk vertragingen in de vluchten van de chartermaatschappij. De acties komen op een tijdstip dat de vakantiedrukte op zijn hoogtepunt is. Komend weekeinde vertrekken weer duizenden mensen naar hun vakantiebestemming. Transavia zal proberen het ongerief tot een minimum te beperken. Met de Unie BLHP en de VNC (cabinepersoneel) heeft Transavia wel een CAO-akkoord gesloten. De Vereniging van Verkeersvliegers legt het CAO-bod volgende maand aan de leden voor. Naar verwachting gaan zij wel akkoord.