Siemens werkt aan vervanger van de cd

MÜNCHEN, 20 JULI. Siemens is bezig met de ontwikkeling van een minichipkaart die de compact disc moet vervangen. Dit heeft de Duitse elektronica-gigant gisteren bekend gemaakt. De multimediakaart, zo klein als een betaalkaart, moet over twee jaar in produktie komen.

Het nieuwe produkt kan informatie van naslagwerken, plattegronden, reisgidsen, spelletjes, muziek en foto's opslaan. De minichipkaart is onder meer te gebruiken in draagbare muziekspelers, autoradio's en draagbare tekstverwerkers. De consument kan meer dan eén minichipskaart in het apparaat doen. “Een apparaat met de omvang van een sigarendoosje krijgt daardoor een capaciteit die vergelijkbaar is met duizend cd's”, verklaarde produktieleider S. Mehrgardt. In tegenstelling tot een cd zijn bij het afspelen geen bewegende onderdelen nodig. Het energieverbruik van het nieuwe apparaat is volgens Siemens minimaal.

Siemens richt zich met het nieuwe produkt in de eerste plaats op mobiele toepassingen. De eerste produktielijn van Siemens zal zich richten op een minichipkaart met een opslagcapaciteit van 64 megabit. Daarna schroeft het bedrijf het vermogen op tot 256 megabit. De prijs van de multimediakaart zal in serieproduktie duidelijk onder de 10 mark uitkomen.

Het Duitse bedrijf wil met de introduktie dit nieuwe systeem voor de opslag van gegevens profiteren van de snelle ontwikkelingen op de miljardenmarkt voor conumenten-electronica. (DPA).