Schermster Osinga kansloos op WK met een veer als punt

DEN HAAG, 20 JULI. Zittend voor de ingang van de Haagse Houtrusthallen merkte degenschermster Pernette Osinga twee uur na haar WK-eliminatie dat er veel meer favorieten hadden verloren. Ze zag hen uit de zaal vertrekken. Toen de als eerste geplaatste Taimy Chappe passeerde, vroeg ze hoe het met de Spaanse was gesteld. “Uitgeschakeld”, luidde het antwoord. “Ik ook”, lachte Osinga bijna opgelucht. De andere resultaten verzachtten haar pijn een beetje. “Het is een slachting geweest”, stelde Osinga vast.

Iedereen kan bij het schermen van iedereen winnen. Een hoge klassering op de wereldranglijst geeft geen enkele garantie op succes. De nummer één kan net zo gemakkelijk ten onder gaan tegen de nummer 128. Wie er dan wint? “Diegene bij wie alle stukjes in elkaar passen”, zegt Osinga. “Op zo'n dag denk je alleen aan je beste wedstrijden. Dan ben je in een roes. Je hoort niets, je ziet niemand. Je maakt alleen maar treffers.”

In die toestand verkeerde Osinga gisteren bij het WK niet. Ze hoorde wel andere geluiden dan het gekletter van de wapens. En ze zag wel andere mensen dan haar tegenstandster. Zo had ze zich mateloos gestoord aan de aanwezigheid van collega Rebecca van Emden. “Ze weet dat ik wil dat de mensen bij wedstrijden achter me komen staan. Dan voel ik me het lekkerste. Maar nee, waar gaat zij staan? Pal in mijn gezichtsveld. Daar baal ik van. Waarom doet ze dat?”

De twee schermsters liggen elkaar niet. Van Emden heeft zelfs geweigerd in de equipe met Osinga te gaan zitten. Vroeger waren ze nog vriendinnen. Osinga: “Ik begrijp niet waarom het nu zo is. Misschien is het jaloezie. Vrouwen zijn nu eenmaal afgunstig.”

Osinga weet dat ze niet ver komt als ze zich laat beïnvloeden door dergelijke, ogenschijnlijk kleine details. Steeds neemt de 28-jarige juriste zich voor zich niets van gebeurtenissen in haar omgeving aan te trekken. Maar dat lukt niet erg. Daarom ook presteert ze nooit iets bij een toernooi in Nederland. Ze opperde gisteren zelfs hypnose als oplossing. “Zou dat helpen?” Of, zei ze later gekscherend, misschien moet ze wel moeder worden. De Française Sophie Moressee nam twee jaar geleden afscheid van het schermen, baarde een kind en vierde een verrassende rentree. Gisteren werd ze derde van de wereld. Osinga: “Je schijnt ontspannen te worden van het moederschap.”

Ze wilde eigenlijk geen excuses aanvoeren voor haar tegenvallende optreden, meldde ze later. “Geen gezeik, ik heb gewoon slecht geschermd.” Ze had zich voor haar eerste partij tegen de voor haar onbekende Lilia Ivatsjko uit de Oekraïne ontspannen gevoeld. Ze had er zin in gehad. Maar het schermen ging niet lekker. Eén keer, bij 7-6, had ze een voorsprong genomen en toen dacht ze dat ze het zou redden. Het bleek niet waar te zijn. Ze verloor kansloos met 15-9. “Mijn punt stond niet op de tegenstander”, constateerde ze achteraf. “Het leek wel of mijn punt een veertje was. Hij zweefde. Ik stak gewoon niet raak.” Daarom duurde het WK voor Osinga, die rechtstreeks geplaatst was voor de laatste 64, maar één partij van amper vijftien minuten.

Ze had er alles aan gedaan om in eigen land goed te schermen. Ze had hard getraind. Ze had afgezien van haar persoonlijke trainer Kasper Kardolus ook loopspecialist Kees Koppelaar geraadpleegd. En ze had zich vanaf verleden week samen met Kardolus teruggetrokken in een van de Ajax-trainingskampen bekend hotel in de Wassenaarse duinen. Daar liet haar fanatieke trainer oranje bloemen op haar kamer bezorgen. Want bij het WK móest Osinga scoren! Maar daar kwam dus niets van terecht. “Een ramp”, was de eerste reactie van de ontgoochelde Kardolus.

Was ze door die afzondering misschien overgeconcentreerd? Kardolus vond van niet. “Het moet zo. In het buitenland doen we het ook op deze manier. In verre landen als Cuba en Brazilië, waar we op elkaar zijn aangewezen, halen we zo de beste resultaten”, vertelde hij. Maar Osinga zei er weinig meer voor te voelen om zich zo te isoleren. Ze was vijf dagen lang voor niemand te bereiken geweest. Ze had zich wel heel erg een kluizenaar gevoeld. “Dat doe ik niet meer.”

Maar ze durft haar trainer nooit tegengas te geven. En daar baalt ze van. “Meneer Kardolus is de beste in Nederland. Maar hij kan het toch ook weleens mis hebben?” Zo vond ze dat ze in de aanloop naar het WK met een te zware degen heeft moeten trainen. Ze kreeg er last van aan haar schouder. Toch zei ze er niets over tegen Kardolus. “Dom, hè.”

Pernette Osinga leek gistermiddag in Den Haag snel van de klap bekomen. Maar dat was maar schijn. Nadat ze buiten op de stoep van het sportcomplex uitgebreid commentaar had gegeven, barstte ze ineens in huilen uit. Ze realiseerde zich dat ze niet aan de hoge verwachtingen van vele Nederlanders had kunnen voldoen. En dat ze door dit slechte resultaat flink is teruggeworpen op weg naar de Olympische Spelen. “Ik moet gewoon harder worden”, realiseerde ze zich.

    • Hans Klippus