Rolstoelwandelaars (1)

Tot mijn verbijstering is deelname van rolstoelrijders aan de Nijmeegse Vierdaagse niet vanzelfsprekend, maar na lang aandringen dit jaar voor het eerst toegelaten als proef.

De ervaringen van de rollende deelnemers waren gemengd: naast aanmoediging hadden zij ook veel afwijzing en hoon ontmoet. Het dieptepunt vond ik de uitlatingen van de hoofdorganisator. Deze man verklaarde op de radio dat hij persoonlijk tegen was: hij had met veel moeite een autovrij parcours tot stand weten te brengen, en nu kwamen er weer wielen op zijn parcours.

Voor zover ik weet is in Nederland discriminatie grondwettelijk verboden. Maar afgezien daarvan vereist het menselijk fatsoen, en het welbegrepen eigenbelang (morgen rol ik) dat deelname van rolstoelwandelaars vanzelfsprekend is.

    • Prof.Dr. A. van Dantzig