Protest Nigeria over 'vijandige acties'

LAGOS, 20 JULI. Het militaire bewind van Nigeria heeft gisteren formeel geprotesteerd bij het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over de “vijandige activiteiten” van deze landen tegen Nigeria. Dat heeft de Nigeriaanse staatsradio vanmorgen bekendgemaakt. De Nigeriaanse minister van buitenlandse zaken, Tom Ikimi, zou gisteren een brief van die strekking aan de ambassadeurs van de twee landen hebben overhandigd.

Londen en Washington oefenen al langere tijd kritiek uit op de 'sterke man' van Nigeria, Sani Abacha. Beide landen hebben protest aangetekend tegen het geheime proces tegen een vijftigtal Nigerianen die ervan worden verdacht een militaire staatsgreep tegen het bewind van Abacha te hebben voorbereid. Afgelopen vrijdag maakten de autoriteiten bekend dat veertig verdachten inmiddels zijn veroordeeld. Enkele van hen zouden de doodstraf hebben gekregen. (Reuter)