'Palestijnen hebben buik vol van terreur'; Politiechef in Gaza blaakt van zelfvertrouwen

GAZA, 20 JULI. Nog maar zeven procent van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook steunt terreuracties van de Hamas en de Islamitische Jihad tegen Israelische doelen. Dat heeft generaal-majoor Nasser Yousouf, de commandant van de Palestijnse politie in de Gazastrook, gisteren tijdens zijn eerste persconferentie met vertegenwoordigers van de buitenlandse pers in Israel gezegd.

Yousouf, die een lange staat van dienst heeft in de strijd tegen Israel, zat tijdens het onderhoud diep weggezonken in een met goudkleurige verf opgevrolijkte fauteuil en was de rust zelve. Zijn zelfvertrouwen was misschien een gevolg van de veranderingen die in de Palestijnse bestuursautonomie hebben plaatsgehad. Nooit eerder waren de straten in Gaza zo schoon, nooit is er zo veel en zo hoog gebouwd als nu, nimmer waren de etalages in de winkels in de Omar Muhthar-straat rijker gevuld met goederen, ook uit Israel. Die metamorfose lost de gigantische werkloosheid van meer dan 50 procent en de schrijnende sociale problematiek niet op korte termijn op, maar de bouwnijverheid is duidelijk de locomotief van een aantrekkende economie.

Een Amerikaanse zakenman uit Texas die investeringsmogelijkheden in Gaza onderzoekt, zegt “in Gaza een sfeer van hoop te hebben aangetroffen”. Het is geen apathisch Derde-wereldland, legt David Feille, uit maar er is duidelijk een wil om te slagen. “Die zit in het hoofd van de Palestijnen. Over vijf jaar zal het hier daarom anders en veel beter zijn”, zegt hij. Dat vertrouwen in de toekomst verklaart mede generaal Yousoufs tevredenheid over het vooruitzicht van de strijd tegen moslim-extremistische bewegingen die met terreur het Israelisch-Palestijnse vredesproces proberen te torpederen.

Maar de opvallende afname van het aantal terreurdaden in de afgelopen maanden heeft ook een politiek-sociologische achtergrond. De Palestijnen in Gaza begrijpen dat ze voor de, voor Israel zeer traumatische, terreuraanslagen een hoge prijs betalen. Tienduizenden Palestijnse arbeiders hebben door het stringente Israelische toelatingsbeleid, dat in reactie op de terreur werd aangescherpt, hun baan in Israel verloren. Nu tijdens de moeilijke onderhandelingen tussen Israel en het Palestijnse zelfbestuur de toekomst van de Westelijke Jordaanoever op het spel staat is het, aldus Yousouf, ook de leiders van Hamas en de Islamitische Jihad wel duidelijk dat ze nog verder uit de Palestijnse volksgunst raken als ze door terreur een uitbreiding van de autonomie in gevaar brengen.

Amnesty international heeft onlangs in een rapport gewag gemaakt van schendingen van de rechten van de mens door het Palestijnse zelfbestuur bij de bestrijding van moslim-extremistische groeperingen. Israels premier, Yitzhak Rabin, nam de Palestijnse leider Yasser Arafat tegen deze beschuldigingen, opvallend snel in bescherming, zoals het een goede bondgenoot betaamt. Yousouf gaf gisteren toe dat er “op individueel niveau” door Palestijnse politieagenten met de rechten van de mens is gesold. Krachtig ontkende hij echter dat er sprake was van systematische schending. “Het lijdt geen twijfel dat we op dit gebied meer ervaring moeten opdoen. Vroeger waren we soldaten en hadden we geen ervaring met burgers. Nu moeten we onze politie op dat gebied trainen”, aldus de generaal. “We hebben het aantal schendingen van deze rechten van de mens al teruggebracht.”

Onder de Palestijnen in de strook van Gaza ontstond onlangs grote opwinding toen bekend werd dat de Palestijnse politie de baarden van enkele in hechtenis genomen leiders van Hamas had afgeschoren. “Ik denk dat het vanuit een religieus standpunt niet is verboden”, zei de Palestijnse politiechef daar gisteren over. “Die zaak moet niet worden overdreven. Het was een te betreuren daad die verder op zichzelf staat.”

Volgens de generaal zal de ervaring die de Palestijnse politie het afgelopen jaar in Gaza heeft opgedaan, van groot nut zijn als zij de verantwoordelijkheid voor de Westelijke Jordaanoever op zich neemt. De Palestijnse politie daar zal worden gevormd uit de Palestijnse Al-Aksabrigade, die zich al in Jericho bevindt, en zal worden versterkt met vijfduizend Palestijnse politieagenten die binnenkort uit een aantal Arabische landen naar de Westelijke Jordaanoever zullen komen.

Yousouf had er groot plezier in uitvoerig in te gaan op de vraag hoe hij de toekomst ziet van de 140.000 Israelische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. “Of ze worden ontruimd of ze nemen de Palestijnse nationaliteit aan. Dan zullen er helemaal geen problemen zijn”, zei hij. Zonder stemverheffing beschuldigde hij Israel ervan het akkoord van Kairo te schenden door nog steeds samen te werken met Palestijnse “collaborateurs” in het zelfbestuur in Gaza. Dat was voor hem echter geen reden om ook maar ook iets negatiefs te zeggen over het experiment van de gezamenlijke Israelisch-Palestijnse patrouilles in Gaza. “Dat is een succes”, zei hij.

Tijdens het onderhoud bleek duidelijk dat Yousoufs gedachten zijn gefixeerd op de dag dat de Palestijnse politie enkele Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever binnentrekt. Tulkarem heeft hij al bezocht, vandaag neemt hij de situatie in Jenin op de Westelijke Jordaanoever op. Het zijn de eerste belangrijke tekenen van een historische ontwikkeling in het Israelisch-Palestijnse conflict : het einde van de Israelische bezetting komt in zicht. Generaal Nasser Yousouf weet het.

    • Salomon Bouman