Ook Japan was ver met het onderzoek naar een atoombom

TOKIO, 20 JULI. “We hadden geen twijfels over het gebruiken van een atoombom als we het hadden gekund”, zo sprak Tatsusaburo Suzuki, in de oorlogsjaren leider van het Japanse atoombom-project, gisteren over de inspanningen van zijn team. “Niemand vroeg zich ooit af hoe erg het zou zijn. We deden gewoon ons best de bom in elkaar te zetten.”

Suzuki (83) gaf gisteren op een persconferentie voor het eerst zelf uitgebreid uitleg over de Japanse inspanningen. Alle officiële documenten over het geheime project zijn na de Japanse nederlaag direct vernietigd, aldus Suzuki.

Het zien van de effecten van de Amerikaanse atoombom deed Suzuki zijn mening over het gebruik van het kernwapen wijzigen. Als een van de weinige experts op het gebied van atoomwapens bezocht hij Hiroshima en Nagasaki vlak na de bombardementen. “Na het zien van die vernietiging ben ik ervan overtuigd dat de atoombom niet had moeten worden gebruikt. Als u de vrouwen en kinderen van Hiroshima en Nagasaki had zien sterven, smekend om water, zou u dezelfde mening hebben.”

Japan verloor de race om de bouw van een bom omdat de Amerikanen in staat waren meer geld in het onderzoek te investeren, aldus Suzuki. “Onze theoretische fysica was ver gevorderd. Ik was ervan overtuigd dat we de bom hadden kunnen bouwen als we betere apparatuur hadden gehad.”

Suzuki werkte met een team van vijftig man aan de ontwikkeling. “Aan het einde van de oorlog dachten sommige experts dat we nog zeker honderd jaar nodig zouden hebben. Ik was van mening dat als we honderdvoudige investeringen in het onderzoek hadden gedaan we de bom in één jaar hadden kunnen bouwen.”

Volgens Suzuki kwamen als doelen voor een gebruik van de bom de eilanden in de Stille Oceaan in aanmerking, die de Amerikanen als bases gebruikten voor de bombardementen op Japan. Definitieve plannen zijn echter nooit gemaakt omdat de oorlog voorbij was voordat gebruik een serieuze optie werd.

Japan en zijn Duitse bondgenoot hebben nooit informatie over hun respectievelijke atoom-onderzoek uitgewisseld. In het begin van de oorlog vroeg Japan Duitsland om de levering van uranium, maar het verzoek werd afgewezen omdat Japan niet wilde uitleggen waarvoor het zou worden gebruikt. (AP)