Kinderagenda

Kijktocht

Op veel oude en nieuwe schilderijen komen dieren voor: olifanten, honden poezen, vogels, paarden, koeien, etc. Bij de kijktocht 'carneval der dieren' in het Provinciaal Overijssels Museum en het Museum de Stadshof volg je een spoor van dieren en ontdek je op je eigen manier de wereld van oude en moderne kunst. Heb je voldoende dieren verzameld, dan krijg je het diploma 'dierkundige in de oude en moderne kunst'. Buiten op de stoep kan je dan een dierenoptocht tekenen, terwijl je ouders dan meedoen aan een volwassenkijktocht (maar daar geen diploma voor krijgen!). Bij de zomertentoonstelling 'Ocalia schildert Curaçao' is ook een tocht georganiseerd. Hier moet je de muziekinstrumenten en mensen die muziek maken ontdekken en vervolgens net als Ocalia een 'kijktocht' inkleuren. (kleurtjes en papier bij de balie). Op woensdag 26 juli, 16 en 23 augustus kunnen kinderen van 9 tot 12 jaar mozaïek maken en kijken; voor kinderen van 6 tot 9 jaar is er dan een memoryspel: je krijgt een kaartje met een afbeelding van een van de schilderijen in het Stadshof en die moet je dan in het echt gaan zoeken. Alle activiteiten zijn van 14u30 tot 15u30. Museum de Stadshof en Provinciaal Overijssels Museum, Blijmarkt 18-10, Zwolle, tel 038-232616, open di-vr 10-17u, za en zo 11-17u. Toegang ƒ 2,50,- tot 12 jaar, daarboven ƒ 5,-. Prof. Biezenbosch In het Natuur- en Recreatieschap De Biesbosch is prof. Biezenbosch elke vrijdagmiddag bezig met allerlei onderzoek. Hij kijkt wat er in het water leeft en of het schoon is of vervuild. Hij wil precies weten hoe het met de bodem is gesteld en hij houdt het weer goed bij. De professor is met zoveel dingen bezig dat hij het niet alleen af kan. Wie wil hem helpen met zijn onderzoek? Ook kan je in de Biesbosch terecht voor een Beverdag (zondag- en donderdagmiddag): je wordt dan geschminkt als een bever, maakt maskers, bouwt een beverburcht en speelt het beverspel; daarna wordt er 's avonds (met je ouders) in een open rietaak een tocht gemaakt. Kikkerland (dinsdagmiddag): maak de verandering mee van eitje, via donderkopje naar kikker en op zaterdagmiddag wordt er een doorlopende quiz gespeeld nadat je goed naar de tentoonstelling 'Als het donker wordt' hebt gekeken. Toegang gratis (behalve de tocht met de rietaak, die duurt ongeveer 2 1/2 uur en kost ƒ 15,-, vertrek 20u). T/m 13 aug. Biesboschcentrum, Biesboschweg 4, Drimmelen. Inl 01626-82233, fax 87066. Kinderkantoor Wil je een dagje op een echt kantoor werken als een echte directeur, die mensen aan het werk zet, als een keurige secretaresse, boekhouder of als medewerker op de postkamer? Het kantoor is uit de jaren vijftig en toen gebruikten ze nog geen computers, maar wel dikteerapparaten, adresseermachines, typemachines en rekenmachines. Je wordt geschminkt en krijgt een jurk of een pak uit die tijd aan. Je mag brieven tikken, postzegels en stempels ontwerpen en die verkopen en de boekhouder rekent dan uit wat dat allemaal kost. Deelname ƒ 6,-, (met een schoolmuseumpasje ƒ 3,-) daarvoor krijgen de 'werknemers' een 'arbeidscontract' van een uur. Elke woensdagmiddag om 14 en 15u30u (van te voren aanmelden). Museum Scyption, Sportlaan 434a, Tilburg. Inl 013-353777. Watermiddag Als je in het water van een vijver of sloot kijkt zie je een heleboel beestjes. Niet alleen grote vissen, maar ook watervlooien, waterslakjes en griezels zoals libellelarven en bloedzuigers. Juist de kleinere diertjes kan je vaak heel goed bekijken. Niet alleen in een potje of aquarium, maar ook gewoon als je op je knieën aan de rand van de vijver gaat zitten en tussen de planten, in de modder of op de waterspiegel kijkt. Watermiddag voor kinderen van 6 t/m 10 jaar op woensdagmiddag 26 juli van 14 tot 15u30 in bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseeg 5a, Rheden, Kosten ƒ 1,- Aanmelden 08309-51023. Walvis workshop Ooit een walvismuil met baleinen van binnen bekeken? In Diergaarde Blijdorp is niet alleen een tentoonstelling over walvissen te zien, maar worden ook speciale workshops over walvissen georganiserd. Maak een onderwatertocht langs dolfijnen en walvissen, hoor watergeluiden, maak een zandschilderij, bekijk prooidieren van zeezoogdieren, probeer de namen van schelpen te vinden, zoek een verzonken schat en bouw een iglo zoals van de Eskimo's. En als laatste mag je ook nog je eigen ijsje uit het ijs hakken. T/m 13 aug. De workshop duurt ongeveer 50 minuten en start elk half uur, de eerst om 11u en de laatste om 15u.; aanmelden in het Blijdorp-leslokaal achter de wolvenvallei. Diergaarde Blijdorp, Van Aerssenlaan 49, Rotterdam. Inl 010-4431495. Banjerdagen Trek oude kleren en stevige schoenen aan. Neem veel boterhammen mee, want van banjeren (wandelen) krijg je honger en vergeet je verrekijker of vergrootglas niet. Op 25 en 26 juli zijn er in de Overasseltse en Hatertse vennen banjerdagen: natuurexcursies voor kinderen van 8 tot 12 jaar in de omgeving van Nijmegen. Onder leiding van medewerkers van het Natuurmuseum zoek je sporen van dieren, onderzoek je waterbeestjes, luister en kijk je naar de vogels en beleef je de legende van de gevaarlijke rovers van de ruïne bij Sint Walrick. Vertrek om 10u en 13u30. De wandelingen duren 2 1/2 uur. Kosten ƒ 7,50. Inl Natuurmuserum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 21, Nijmegen. tel 080-230749. Wilhelmina's Zomer Z is een man die al zijn spullen met zich meezeult, hij is verdwaald, op zoek naar zijn huis, maar eigenlijk heeft hij zijn huis altijd bij zich, gewoon op zijn rug. De Verdwalingen van Z, voor kinderen vanaf 6 jaar op woensdagmiddag 26 juli om 15u in Hotel New York, Wilhelminakade (Kop van Zuid), Rotterdam. Toegang gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker