Irak stelt ultimatum aan Verenigde Naties

KAIRO, 20 JULI. Als de speciale ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties voor Irak (UNSCOM) niet voor eind augustus haar werk afrondt, zal Irak niet meer verder met haar samenwerken. Dat ultimatum heeft de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Mohammed Said al-Sahaf, gisteren aan de volkerenorganisatie gesteld.

“We kunnen niet verder samenwerken zonder helderheid. UNSCOM moet haar missie zo spoedig mogelijk beëindigen, eind augustus op zijn laatst, om haar rapport aan de Veiligheidsraad van de VN te presenteren zodat deze het embargo opheft”, aldus de Iraakse minister tijdens een bezoek aan de Egyptische hoofdstad Kairo.

Volgens de minister is de datum van eind augustus “redelijk” omdat “alleen nog maar het dossier over de biologische wapens afgerond moet worden”. Een team van de VN is sinds enige dagen in Irak om nader onderzoek te verrichten over het biologische-wapensprogramma van dat land.

Maandag al zei de president van Irak, Saddam Hussein, dat zijn land niet verder zal samenwerken met de Verenigde Naties als daar geen verzachting van de sancties tegenover staat. Tussen de permanente leden van de Veiligheidsraad bestaat verschil van mening over verzachting. Frankrijk, Rusland en China zijn bereid om nu al serieus te praten over opheffing van het olie-embargo tegen Bagdad. De Verenigde Staten, daarbij gesteund door Groot-Brittannië, willen echter dat Bagdad alle op het land betrekking hebbende resoluties van de VN uitvoert, niet slechts die over de massavernietigingswapens. (AP, AFP, Reuter)