Hittegolf Spanje eist tien doden

CADIZ, 20 JULI. In het zuiden van Spanje zijn gisteren en vannacht tien doden gevallen als gevolg van de hittegolf die grote delen van het Iberisch schiereiland teistert. In de Andalusische steden Sevilla en Cordoba werden de afgelopen dagen temperaturen gemeten van meer dan 45 graden. Ook voor vandaag werden temperaturen verwacht die de vijftig graden celsius naderen.

De slachtoffers zijn vrijwel alle ouder dan zeventig jaar. Acht van hen waren opgenomen in het ziekenhuis Virgen del Rocio in Sevilla, waar een gespecialiseerde kliniek is ingericht voor gezondheidsproblemen als gevolg van de hitte. Tevens zijn meer dan twintig mensen opgenomen met ernstige uitdrogingsverschijnselen. Vanochtend waren acht mensen nog in observatie.

Op de Spaanse radio worden vooral ouderen gewaarschuwd voor de gevolgen van de hittegolf. Volgens de deskundigen lopen vooral zieken en alleenstaanden het risico van problemen als gevolg van de hitte. Gisteren werd echter eveneens een twintigjarige jongen opgenomen met een ernstige zonnesteek. Hij had langdurig in de volle zon op zijn race-fiets gezeten.

Met name in het zuiden van Spanje zijn de maatregelen als gevolg van de aanhoudende droogte verscherpt. In een groot aantal gebieden is de drinkwatervoorziening verder beperkt.