Gastland Uruguay met zwak spel in finale Copa America

MONTEVIDEO, 20 JULI. Uruguay heeft als eerste ploeg de finale bereikt van het voetbaltoernooi om de Copa America. Het gastland versloeg gisteravond Colombia in het Centenario-stadion van Montevideo met 2-0. De doelpunten kwamen na de rust op naam van Adinolfi, de invaller voor de geblesseerde Fonseca, en Otero.

Uruguay speelt zondag in de eindstrijd tegen de winnaar van de andere halve finale. Dat duel, tussen Brazilië en het verrassende team van de Verenigde Staten, wordt vanavond in Maldonado gespeeld. Zes keer eerder trad Uruguay als gastland op van het evenement en telkens won het de titel. De Copa America is het toernooi om het kampioenschap van Zuid-Amerika. Voor het eerst kregen dit jaar ook Mexico en de Verenigde Staten een invitatie om aan het evenement deel te nemen.

Uruguay speelde voor eigen publiek opnieuw geen beste wedstrijd. Maar de Colombianen toonden op het hobbelige veld te weinig motivatie en inspiratie om de sobere thuisploeg uit te schakelen. Nog geen 28.000 toeschouwers in de imposante arena, die bijna drie keer zoveel mensen kan bevatten, zagen een saaie en sfeerloze wedstrijd. Met uitzondering van het eerste half uur in de kwartfinale-wedstrijd tegen Bolivia heeft Uruguay nog weinig indruk kunnen maken.

Colombia had in het duel tegen de gastheer aanzienlijk meer balbezit. Maar traditiegetrouw was het spel niet efficiënt en produktief genoeg. Asprilla was het dichtst bij een succesje voor zijn ploeg. Bij een stand van 1-0 kon hij een lage voorzet van Cabrera net niet aanraken. De treffer van smaakmaker Otero, die met een fraaie volley zijn derde doelpunt van het toernooi maakte, haalde het laatste restje spanning uit de wedstrijd.

De Peruviaanse scheidsrechter Alberto Tejada heeft gisteren toegegeven een blunder te hebben begaan in de wedstrijd Argentinië-Brazilië. “Ik had de gelijkmaker van Brazilië nooit mogen goedkeuren”, verklaarde de arbiter. De Braziliaan Tulio controleerde de bal met de hand alvorens te scoren. Dankzij dit doelpunt kwam de ploeg die vorig jaar zomer in de Verenigde Staten wereldkampioen werd, op gelijke hoogte met Argentinië. Brazilië nam vervolgens de noodzakelijk geworden strafschoppenserie beter en plaatste zich voor de halve finales om de Copa America.

“Ik voelde me heel beroerd toen ik de videobeelden zag”, verklaarde scheidsrechter Tejada gisteren. “Tijdens de wedstrijd heb ik het handsgeval niet waargenomen. De spelers van Argentinië protesteerden ook niet direct. Zij waren er evenmin zeker van, denk ik.” (Reuter, ANP)