EU eist liberalisering van telecommunicatie

BRUSSEL, 20 JULI. Uit vrees dat de Europese landen te weinig werk maken van de opheffing van monopolies in de telecommunicatie, heeft de Europese Commissie maatregelen genomen om concurrentie te garanderen.

Voor 1996 moeten elf van de vijftien EU-landen hun infrastructuur voor tv-kabels en netwerken van spoorwegen, vrijgeven voor telecommunicatie, behalve voor het traditionele telefoonverkeer. Het alleenrecht van - veelal nationale - bedrijven op de gesprekstelefonie dient voor 1998 te verdwijnen. De armere lidstaten Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland, krijgen vijf jaar extra voor de aanpassingen.

Europees commissaris Karel van Miert (concurrentiezaken) kondigde gisteren aan dat Brussel stevig de vinger aan de pols zal houden. De lidstaten moeten zich volgend jaar gaan voorbereiden op de volledige liberalisering van de telecommunicatie, zo onderstreepte hij.

De Europese Commissie zal ook regels opstellen om het gebruik van de netwerken voor iedereen betaalbaar te houden en kwaliteit en toegang te garanderen. “De liberalisering mag geen dode letter worden en de kosten moeten omlaag, want die liggen hier tien keer zo hoog als in de Verenigde Staten”, zei Van Miert.

De omschakeling in de Europese Unie verloopt niet overal even vlot. De pogingen in Nederland om PTT Telecom tegenspel te bieden door de vorming van een krachtige concurrent liepen onlangs spaak. Zo viel Enertel, het samenwerkingsverband van NS en energiebedrijven, een maand geleden uiteen. (ANP)