EU akkoord voor Sabena-Swissair

BRUSSEL, 20 JULI. De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de samenwerking tussen de luchtvaartmaatschappijen Sabena en Swissair. De Zwitsers krijgen in ruil voor een kapitaalinjectie van 330 miljoen gulden een aandeel van 49,5 procent in Sabena. Op termijn kunnen ze een meerderheidsbelang verwerven. Door de samenwerking stijgt de groep naar de vierde plaats van luchtvaartbedrijven in de Europese Unie. Swissair en Sabena ondertekenden al begin mei een samenwerkingsakkoord, maar de overeenkomst stuitte op bezwaren van de Europese Commissie. Die wilde garanties dat het tweetal voldoende concurrentie toeliet op de verbindingen tussen België en Zwitserland. Ook was de Commissie huiverig dat de Verenigde Staten, waarmee België en Zwitserland luchtvaartakkoorden (open skies) hebben, via deze achterdeur een grotere greep op de markt in de Europese Unie zou krijgen. (ANP)