De Grote Zomer Weekagenda-test; Beter, idem, of minder dan Magnum

Het Weekagenda-proefteam testte twaalf ijsjes, op wetenschappelijk nauwelijks verantwoorde wijze, maar wel enthousiast en toegewijd. De leden van het proefteam waren het zelden met elkaar eens en het oordeel per ijsje liep vaak flink uiteen. Alleen de verpakte ijsjes van de gangbare merken deden mee, onderscheiden in twee categorieën: 'fris & fruitig' en 'romig' (met chocolade, nootjes of met beide).

In de categorie 'romig' domineren de Magnum-achtigen. Voor de geroutineerde ijseter is de Magnum de maat aller ijsjes. Een ijsje is beter, ongeveer hetzelfde of minder dan een Magnum. Hoewel er ook kritiek is, 'een pakje boter op een stokje', 'een zoet en vettig ijsje, meer iets voor de winter' en 'de chocolade springt er af en maakt vlekken op je kleren', komt de Magnum er niet slecht vanaf. Zeker de variant met pecannoten krijgt veel waardering. Gammon van Campina moet het zwaar ontgelden. Niemand vindt het roomijs lekker, te zoet en met een merkwaardige nasmaak. Twee leden van het proefteam hebben dezelfde negatieve associaties met 'koetjesrepen'.

De varianten van Hertog, Megabite Amandel en Chocoblock, scoren beter. Vooral de pure chocolade van Chocoblock en het lichte, niet bijgekleurde, vanilleroomijs verwerven goedkeuring van de proevers. De absolute top is het duurste ijsje, van Häagen Dasz. Het is gemiddeld twee keer zo duur als de andere ijsjes, maar de waardering is hoog. Om de nootjes te prijzen haalt een lid van het proefteam Lodewijk van Deyssel aan, ze hebben 'verrukkelijke barstjes'.

Vroeger waren de kleine ijsjes voor de kinderen, tegenwoordig voor de dames. Class van Ola is een Magnum voor dames, een lichtgewicht van 80 ml in plaats van 120 ml. Het damesijsje splijt het proefteam. De vrouwen vinden het saai en onbetekenend, de mannen subtiel. De vrouwelijke leden van het proefteam blijken het niet op prijs te stellen als een 'interessante doelgroep', een lustobject voor marketeers, te worden beschouwd. Het damesijsje ontvangt van hen allerwege hoon: “het heeft de vorm van een inlegkruisje”, “het stokje zit aan de verkeerde kant” en “wat doet dat James Bond meisje op de verpakking?”.

Ook in de categorie fris en fruitig weet het proefpanel niet elke beoogde kwaliteitsverbetering te waarderen. De trend om in het waterijs de kleurstoffen, in elk geval deels, te vervangen door echt vruchtensap of fruitpuree, is niet aan alle deelnemers besteed. Vooral het citroenwaterijs van Boomy heeft weinig voorstanders. 'Net Dreft', melden twee proevers. Zetten zij wel eens de mond aan een fles afwasmiddel?

De Soledo, het topijsje in dit segment, met echt vanille-ijs en een jasje van vruchtenpuree, wordt geprezen om de heerlijke geur en de goede smaak. Maar het probleem is dat het verfrissende karakter wat is verdwenen. Op dat punt scoren de Jive-stick, met yoghurt-ijs, en de Opal Fruits veel beter.

Hoewel de gemiddelde leeftijd dat niet rechtvaardigt, waagden de leden van het proefteam zich toch aan de ijsjes voor kinderen en jongeren.

Dat is misschien de reden voor de lage waardering van Yogho-Yogho, 'slijmerig'. “Het lijkt wel een bevroren Monatoetje.” En dat is het in feite ook.

Nostalgisch worden de herinneringen opgehaald aan de ijslollies van vroeger waaruit de kleurstof en smaakstof konden worden opgezogen zodat bevroren water op een stokje restte. Mr Long met de smaak van goedkope zuurtjes en geen spoortje echt fruit heeft voor sommige proevers nog iets van die bekoring: “Goed voor de dorst” en “heel artificieel, maar voor een keertje wel lekker”. De benjamin van het proefteam voelt het meest voor de Jive-stick, die blijkens de reclamespotjes voor de jonge Bay-watch fans is bedoeld.

De marketingconcepten van de ijsproducenten zijn soms onnavolgbaar. Wat bedoelen ze met sociale ijsjes? Alleen bij de Yummies is er iets te bedenken. Het zijn piepkleine ijsjes die als snoepjes kunnen worden uitgedeeld. Om het aan elkaar plakken te voorkomen, zijn ze voorzien van een dun wasachtig laagje. Bij het proefteam brengen deze sociale ijsjes in elk geval een groepsproces op gang. Niemand blijft achter bij het onder woorden brengen van afschuw: 'kaarsvet', 'ossewit', 'reuzel', 'stopverf'. Voor één keer is het team eenstemming.

En de ijsjes voor 1996? Volg de trends en bedenk het zelf, ijsmarketing is niet moeilijk. Volgend jaar zijn er wel zestig nieuwe ijsjes waaronder een verantwoorde mueslicono voor de gezondheidsfreaks, een politiek-correct biogarde-ijsje tussen een viergranenwafel, ijsflippo's voor de kinderen, een seniorenijsje voor de Vutter en voor de top van de markt de champagneijsflute.

    • Joep Habets