Bundesbank steunt EMU

FRANKFURT, 20 JULI. De kansen op de invoering van een Europese eenheidsmunt zijn flink gestegen na uitspraken van de Bundesbank, de machtige Duitse centrale bank. Volgens bestuurder Helmut Schieber accepteert de bank een geleidelijke invoering van de munt. De Bundesbank was tot dusver voor een 'big bang'. De Europese munt zou dan in 2002 of 2003 in één klap worden ingevoerd. De Bundesbank wilde zo meer tijd gunnen aan de duizenden spaarbanken in eigen land. Zij zien op tegen de kosten van een dubbele boekhouding, die nodig wordt als de mark en de Europese munt voor enkele jaren naast elkaar blijven bestaan. Daarentegen willen enkele grote banken, zoals de Deutsche Bank, en grote ondernemingen zo snel mogelijk werk maken van de invoering van de eenheidsmunt zodra het startsein daarvoor is gegeven via het vastklinken van de wisselkoersen per 1999. (DPA)