Broer van Berlusconi ondervraagd

ROME, 20 JULI. De broer van mediamagnaat Silvio Berlusconi is gisteren ondervraagd door de Italiaanse justitie over een mogelijk komplot tegen Antonio Di Pietro, de gangmaker achter de grote smeergeldonderzoeken van de afgelopen jaren tegen vooraanstaande politici. Di Pietro trad vorig jaar onverwachts af.

Paolo Berlusconi, die in dit onderzoek wordt verdacht van afpersing, heeft volgens zijn advocaat gezegd dat hij volledig buiten enig misdrijf ten opzichte van Di Pietro staat. Maar hij heeft wel toegegeven dat hij verzekeringsman Giancarlo Gorrini, die belastende verklaringen heeft afgelegd tegen Di Pietro, in contact heeft gebracht met de justitie.

Tegen Di Pietro loopt nu een onderzoek, door het openbaar ministerie in Brescia, op verdenking van misbruik van zijn ambt. Volgens Gorrini heeft Di Pietro een renteloze lening van een ton van hem gekregen en een auto ter waarde van twintigduizend gulden. Dit zou een vorm van verborgen corruptie kunnen zijn, al heeft Di Pietro eind vorig jaar 120.000 gulden terugbetaald. Parallel aan het onderzoek tegen Di Pietro loopt een onderzoek tegen de nog anonieme regisseurs van de beschuldigingen tegen Di Pietro. Zij worden verdacht van laster en afpersing.

In de ondervraging van bijna vier uur heeft Paolo Berlusconi tegen de openbare aanklagers uit Brescia toegegeven dat hij afgelopen najaar regelmatig Gorrini heeft ontmoet. Hij vertelde dat Gorrini contact met hem had gezocht over Di Pietro. Paolo Berlusconi heeft hem daarna doorverwezen naar de toenmalige minister van defensie, Cesare Previti, een van de naaste vertrouwelingen van Silvio Berlusconi, die toen premier was. Previti heeft Gorrini toen in contact gebracht met inspecteurs van het ministerie van justitie.

Na deze ondervraging zijn veel vraagtekens blijven staan. Waarom verwees Paolo Berlusconi Gorrini door naar Previti en niet naar een rechter? Waarom zeggen Gorrini's vrienden in afgeluisterde telefoongesprekken dat de regisseur van deze operatie tegen Di Pietro geheim moet blijven, en waarom heeft Gorrini aanvankelijk verzwegen dat hij contact had gehad met Paolo Berlusconi? Heeft deze meer gedaan dan Gorrini alleen maar doorverwijzen, bijvoorbeeld hem onder druk gezet? Gorrini was chanteerbaar omdat hij problemen had met de justitie.

Kernvraag blijft of Di Pietro zodanig onder druk is gezet dat hij tot aftreden is gedwongen. Gorrini heeft op 23 november zijn belastende verklaring afgelegd tegenover inspecteurs van het ministerie. Op 6 december maakte Di Pietro onverwachts bekend dat hij uit de Milanese smeergeldgroep stapte. In april verliet hij definitief de magistratuur.