'Barings-zaak ontaardt in een heksenjacht'

LONDEN, 20 JULI. De gouverneur van de Bank of England, Eddie George, vindt dat er een “heksenjacht” tegen de centrale bank wordt gevoerd. Tijdens een bijeenkomst van een Lagerhuiscommissie verweet hij de parlementariërs dat ze “bloed willen zien vloeien” bij de Bank of England.

Aanleiding was gisteren de bespreking van een rapport over de ondergang van de Britse zakenbank Barings. De raad van toezicht op het bankwezen, een orgaan van de Bank of England, stelt daarin de 28-jarige beurshandelaar Nick Leeson verantwoordelijk voor de val van Barings. Het rapport wraakt ook het gebrek aan interne controle en het falend management bij Barings die de clandestiene speculaties van Leeson in Singapore hebben mogelijk gemaakt. Verder hekelt het rapport het toezicht op Barings, zowel van de accountants Coopers & Lybrand als van de Bank of England en de Securities and Futures Authority. Maar de samenstellers zien geen reden voor een fundamentele herziening van de bankenregulering in het Verenigd Koninkrijk.

Eddie George zei tegen de Lagerhuiscommissie dat het voor de centrale bank “verdomde lastig” wordt om nieuwe toezichthouders aan te trekken als er telkens koppen moeten rollen wanneer een bank in de problemen komt. Maar de commissie vond dat George de verantwoordelijkheid wel heel makkelijk afschoof. Het Labour-kamerlid Brian Sedgemore vroeg om het ontslag van Brian Quinn, de directeur belast met het toezicht op de banken. “Misschien zou u uw hoofd op de schotel moeten leggen”, zei Sedgewood.

Niet alleen hebben de toezichthouders onder zijn leiding de ondergang van Barings niet kunnen voorkomen, de crisis bij Johnson Matthey in 1984 en de sluiting van de Bank of Credit and Commerce International in 1991 zijn daaraan vooraf gegaan.

De Securities en Futures Authority (SFA) kondigde gisteren aan dat ze overweegt om een aantal voormalige topfunctionarissen van Barings uit de City, Londens financiële centrum, te verbannen. Daarbij gaat het om twaalf directeuren die in het Barings-rapport laksheid, incompetentie en nalatigheid verweten wordt. De SFA kan ervoor zorgen dat ze in de City een jaar lang niet meer aan de slag kunnen komen. Ook kan deze instantie hen een boete opleggen van maximaal 200.000 pond.

Nick Leeson heeft gisteren een beroep gedaan op de Britse premier John Major om hem in Groot-Brittannië te laten berechten. In een brief van drie kantjes, die door zijn vrouw in Downing Street werd bezorgd, bekent de voormalige beurshandelaar voor het eerst in het openbaar schuld. “Ik ben een doodgewone Britse burger die een aantal hele domme fouten heeft gemaakt. Ik wil niet goedpraten wat ik heb gedaan. Het was fout en dat weet ik. Maar ik ben een Brit en het was hier in Groot-Brittannië dat de meeste schade werd aangericht”, schrijft Leeson. “De bank stortte in Groot-Brittannië in elkaar. Van de mensen die door die val getroffen zijn, wonen de meesten in Groot-Brittannië. Ik kan in Groot-Brittannië gedagvaard worden. En ik zal schuldig pleiten.”

Sinds Leeson in maart op het vliegveld van Frankfurt werd aangehouden, wacht hij in een Duitse gevangenis op uitlevering aan Singapore. Daar dreigt hij te worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal 14 en maximaal 84 jaar. Leeson waarschuwt in zijn brief aan Majar dat de waarheid over de ondergang van Barings nooit aan het licht zal komen als hij wordt berecht in Singapore. Eerder deze week heeft minister van financiën Kenneth Clarke gezegd dat het Britse kabinet de uitlevering van Leeson aan Singapore niet zal verhinderen

    • Dick Wittenberg