Aantal nieuwe bedrijven gedaald

Het aantal nieuw opgerichte bedrijven is in 1994 voor het eerst sinds jaren gedaald. Er kwamen vorig jaar nog 1.500 nieuwe bedrijven bij, veel minder dan de ongeveer 5.000 in voorafgaande jaren. Dit meldt de Vereniging van Kamers van Koophandel.

In de industrie is het aantal startende ondernemers vorig jaar zelfs afgenomen. Alleen in de bouw is nog een aanzienlijke toename van het aantal nieuwe bedrijven te zien. In de detailhandel beginnen vooral minder mensen een levensmiddelen- of damesmodezaak. In de dienstverlening zijn minder starters in bijvoorbeeld de sector computerservice-, reclame-, marktanalyse- en bedrijfseconomische adviesbureaus. Er is een toename te zien bij de wasserijen en de klusjesbedrijven. De overlevingskansen voor startende ondernemingen verschillen aanzienlijk. Zo is in de detailhandel acht jaar na de start meer dan de helft van de bedrijven verdwenen. In de zakelijke dienstverlening is dit slechts met 30 procent het geval.