Zes jongeren contra het paarse slijm

Power Rangers: The Movie. Regie: Bryan Spicer. Met: Karan Ashley, Johnny Yong Bosch, Steve Cardenas, Paul Freeman. In 40 theaters.

Door de gelijknamige televisie-serie zijn de Power Rangers ook in Nederland al behoorlijk populair aan het worden - en men kan op zijn vingers natellen waarin hun aantrekkingskracht schuilt: zes schoongewassen Californische teenagers, zorgvuldig op ethnische afkomst geselecteerd zodat elk van hen als rolmodel voor een bevolkingsgroep kan dienen, en door interplanetaire hocus-pocus voorzien van supermenselijke krachten die aanleiding geven tot veel karate-achtig vertoon. Bovendien dragen ze tijdens hun vredelievende missies in de stratosfeer fleurige uniformpjes waar de merchandising-industrie wel raad mee weet (meer informatie in de speelgoedwinkel).

Hoewel de tv-serie pas begin 1994 werd gelanceerd, zijn de Power Rangers in Amerika al een begrip. Voor de onvermijdelijke bioscoopversie liet de eigenaar van de formule, de Amerikaans-Israëlische producent Haim Saban, een groter avontuur schrijven, met ruimte voor geavanceerdere filmtechnieken en met een nieuwe vijand die in de voetsporen tracht te treden van The Joker uit de eerste Batman-film: eng, grotesk, maar vol snedig bedoelde opmerkingen. Paars slijm is 's mans wapen; daarmee kan hij de mensheid in zombies veranderen en de aarde overheersen.

Dat de serie nadrukkelijk is opgezet als een marketing-onderneming voor de jongerenmarkt, blijkt ook uit de film: bloed vloeit er niet, er worden geen ledematen geamputeerd en onze zes helden zijn onwaarschijnlijk onkwetsbaar. Als er buitenaardse griezels worden geplet, blijft er alleen een beetje van dat paarse slijm van over. En de twee meisjes zijn iets hulpbehoevender dan de vier jongens, dus ook op dat vlak werden geen baanbrekende risico's genomen. Alles aan deze film riekt naar calculatie: de hoofdrolspelers, de vechtscènes, de moraal (“The strength is inside you!”), de platte computer-animatie, tot en met de plotseling opduikende dinosaurussen - ja, want alles is er in deze branche om onmiddelijk te worden gekopieerd.

    • Henk van Gelder