Wind is Britse atleet eindelijk goed gezind

ROTTERDAM, 19 JULI. Eindelijk had Jonathan Edwards gisteravond in het Spaanse Salamanca zijn wereldrecord hinkstapspringen te pakken. Hij verbeterde de tien jaar oude beste sprong van de Amerikaan Willie Banks met één centimeter: 17,98 meter. De 29-jarige Brit was dit seizoen al drie keer verder dan achttien meter gekomen, maar die sprongen - de verste was liefst 18,43 - konden toen niet worden erkend wegens te veel rugwind. “Het eerste wat ik deed, was naar de windmeter kijken”, zei Edwards gisteravond.

Tot zijn opluchting was de wind in Salamanca binnen de toegestane twee meter per seconde gebleven, 1,8 meter om precies te zijn. Hij sprong het wereldrecord in zijn tweede poging. Na zijn vierde sprong hield Edwards het verder voor gezien, omdat hij tijdens de aanloop last had gekregen van een spier. “Het was een perfecte avond en de baan was snel”, vond de Brit. De baan ligt op 778 meter hoogte.

Edwards was eigenlijk niet echt tevreden over zijn succesvolle poging. “Technisch gezien was het geen goede sprong. Ik begon mijn aanloop te ver naar voren.” Hij wil binnenkort meer dan achttien meter springen.

Hij boekte zijn grootste succes tijdens de wereldkampioenschappen van 1993 in Stuttgart. Daar werd hij derde. Vorig jaar miste hij het grootste deel van het seizoen door een virusziekte. Edwards zegt veel van zijn progressie te danken te hebben aan de bestudering van de armbewegingen van de Amerikaan Mike Conley die in '93 wereldkampioen werd. Edwards is een baptist die vroeger weigerde op zondag aan wedstrijden mee te doen. Van dat principe is hij inmiddels afgestapt.

Hij zal volgende maand deelnemen aan de WK in Göteborg. De Britse atletiekbond zal inmiddels overtuigd zijn geraakt van zijn fitheid en vorm. Edwards had afgelopen weekeinde verstek laten gaan bij de nationale titelstrijd in Birmingham wegens een nog niet geheel herstelde enkelblessure. Daarom had de bond van hem en nog twaalf andere atleten - onder wie hordenkampioen Colin Jackson - geëist dat ze zouden aantonen dat ze hun uitzending naar de WK waard zijn. Dat verzoek heeft een storm van kritiek opgeleverd in Engeland.