'Wat Fabio overkwam, kan iedereen gebeuren'

TARBES, 19 JULI. De zes overgebleven Tourrenners van Motorola staan vanochtend in de voorste rij opgesteld bij de startlijn in Tarbes. Ze dragen een kleine rouwband aan de linkermouw en ze hebben een donkere zonnebril op. De minuut stilte ter nagedachtenis van de gisteren overleden coureur Fabio Casartelli wordt alleen onderbroken door een claxonnerende automobilist van de reclamekaravaan.

Naast de rijders van Motorola staan gele-truidrager Miguel Indurain, groene-truidrager Laurent Jalabert en Richard Virenque, de man in de bolletjestrui en de Italiaanse kampioen Gianni Bugno. Jalabert en Virenque worden toegejuicht door het Franse publiek. Ze geven hun collega's van Motorola een hand en stellen zich op in het voorste gelid. Heel langzaam schuift het peloton naar voren. Iedereen is stil en verwerkt zijn emoties op eigen wijze.

Op voorstel van Richard Virenque worden alle premies van vandaag geschonken aan de weduwe van Casartelli. Tour-baas Jean-Marie Leblanc besloot daarop alle geldprijzen te verdubbelen.

Casartelli probeerde gistermiddag de Fransman Dante Rezze te ontwijken toen die bij de afdaling van de Portet d'Aspet onderuitging en in een ravijn stortte. Casartelli wilde zo'n diepe val voorkomen. In plaats daarvan viel hij met zijn gezicht tegen een betonnen rand. Een paar uur later overleed hij aan zijn verwondingen in het ziekenhuis van Tarbes.

In de ploegleiderswagen van Motorola zit Hennie Kuiper. “We hebben een vriend verloren. Hij wilde zo graag Parijs halen. Na overleg met zijn vrouw hebben we besloten toch van start te gaan.”

Kuiper wordt omarmd door zijn oude vriend José de Cauwer, met wie hij jarenlang heeft gekoerst. “Je moet er niet te veel over nadenken”, zegt Kuiper met betraande ogen. “Wat Fabio is overkomen kan iedereen gebeuren. Ook ik ben bij mijn eerste Tour in 1976 een keer total loss gereden. Maar ik heb nooit gedacht dat je zo verschrikkelijk snel kunt sterven.”

Pag. 18: CASARTELLI

'Dit vergeet je nooit meer'

Hij vertelt over zijn band met Casartelli. “Die jongen kwam dit jaar uit een heel diep dal. Hij heeft na zijn olympisch goud in '92 een paar heel slechte jaren gehad. Daarom was hij er extra op gebrand om hier goed te presteren.” De andere coureurs die bij de valpartij waren betrokken hebben relatief lichte verwondingen. Een van hen is Giancarlo Perini. Op het marktplein in Tarbes staat hij de Italiaanse pers te woord. Hij heeft een blauw oog en een gehavende neus. Als hij het startpodium oploopt, kan hij de benen nauwelijks buigen. Maar hij leeft nog. “Ik heb Fabio nog net kunnen ontwijken. Maar zoiets vergeet je nooit meer.” Op de vraag of hij vandaag net zo gevaarlijk zal afdalen als gisteren, geeft hij een ontwijkend antwoord. Perini kan het allemaal niet bevatten.

Bij het podium waar de renners moeten tekenen, liet de Franse commentator vanochtend zijn grapjes achterwege. De traditionele band die de feestelijke stemming bij de start moet bevorderen, hoeft vandaag niet te spelen. De Tour heeft zich aangepast aan de droeve omnstandigheden. Morgen zal alles anders zijn.

    • Jaap Bloembergen