Vier kandidaten

Wegener

Wegener is de kampioen van de regionale kranten. Het concern (4626 werknemers) penetreert onder leiding van bestuursvoorzitter P. Appeldoorn steeds dieper vanuit de thuisbasis in Apeldoorn in de aanpalende regio's. Door de Oostelijke Dagbladcombinatie (Tubantia) op te slokken, door de overname van het Utrechts Nieuwsblad, de Sijthoff Pers in Den Haag (Haagse Courant) en door minderheidsbelangen in de Noordelijke Dagblad Combinatie en de Provinciale Zeeuwse Courant. Het bedrijf maakte vorig jaar 890 miljoen omzet en boekte een netto winst van 50 miljoen gulden. Wegener kampt met een teruglopende oplage van zijn regionale kranten. Samenvoeging van bladen wordt niet door alle abonnees geapprecieerd, terwijl Wegener ook melding maakte van technische problemen. Wegener, die twee weken geleden bestuurslid drs. G. van Vliet zag vertrekken na een beleidsconflict, heeft zijn activiteiten in nieuwe elektronische communicatiemedia gebundeld in een nieuwe werkmaatschappij. Wegener had eind vorig jaar 66 miljoen gulden in kas. Het bedrijf zal voor een overname van de Dagbladunie een beroep op beleggers moeten doen, zo verwachten analisten. Daarbij speelt een rol dat De Telegraaf een belangrijke aandeelhouder is van Wegener.

VNU

VNU, na Wegener de meest genoemde kandidaat voor de overname van de Dagbladunie, kopieert de succesvolle strategie van de twee grote Nederlandse concurrenten Elsvier en Wolters Kluwer. VNU zoekt hogere marges in de professionele informatiemarkten en is daarvoor de laatste jaren op overnamepad gegaan in Amerika. Daarnaast is het Haarlemse uitgeversconcern marktleider bij de Nederlandse publieksbladen (van Donald Duck tot Libelle en Margriet). VNU (9.919 werknemers) had vorig jaar een omzet van 2,76 miljard gulden, waarvan een derde voor rekening komt van de publieksbladen. VNU boekte een netto winst van 206 miljoen gulden. VNU (150 miljoen gulden in kas) wordt genoemd als de meest voor de hand liggende koper voor de meeste publiekbladen die Reed Elsevier naast de Dagbladunie ook wil verkopen. VNU heeft een omzet in de sector dagbladen (regionale kranten in Brabant) van 587 miljoen, waarop vorig jaar een winst voor belastingen en rente werd gemaakt van 84 miljoen gulden. Als enige van de grote Nederlandse uitgevers heeft de VNU een prominente positie opgebouwd in de commerciële televisie in Nederland (met Veronica en Endemol) en in België. VNU verkocht twee maanden geleden een van zijn Amerikaanse deelnemingen in de financiële informatievoorziening met de belofte de opbrengst van 200 miljoen te herinvesteren in Amerika.

De Telegraaf

De Telegraaf is met zijn gelijknamige krant de kampioen van wakker Nederland. Het ochtenblad is de grootste van Nederland, met een oplage van 730.000 exemplaren. Vorig jaar boekte De Telegraaf een omzet van bijna 1,1 miljard gulden, waarvan drie kwart voor rekening kwam van dagbladen. De netto winst was vorig jaar 91 miljoen gulden. De Telegraaf (4.551 werknemers) heeft een gevulde kas: 361 miljoen gulden en geen gulden langlopende schuld. De uitgever is geen grote overnemer, alleen als er een buitenkansje langs komt, zoals de Hollandse Dagblad Combinatie, slaat zij toe. Het afgelopen jaar lijkt er sprake te zijn van een grotere expansielust, onder meer door deelneming in een consortium voor het opzetten van een tweede mobiele telefoonet. De Telegraaf staat bekend als een cash cow die zijn winst deels oppot en deels uitkeert aan zijn aandeelhouders. De grootste aandeelhouder is de familie Van Puijenbroek, die na de oorlog tot een groepje investeerders behoorde dat de krant in handen kreeg.

Perscombinatie

De Perscombinatie is de hoedster van de pluriforme Nederlandse krantenwereld. Het bedrijf bundelt drie kranten (Volkskrant, Trouw en Het Parool), maar ontpopt zich de laatste twee jaar vooral als een nieuwe speler op de (school)boekenmarkt door de overnames van Meulenhoff en Thieme. Vorig jaar maakte de Perscombinatie (1907 werknemers) een netto winst van 59 miljoen gulden. In die winst zat een boekwinst van 28 miljoen gulden uit de verkoop van een pakket aandelen in Wegener. De omzet was in 1994 586 miljoen gulden. De Perscombinatie is in tegenstelling tot de drie andere kandidaten voor een overname van de Dagbladunie niet aan de effectenbeurs genoteerd. De aandelen zijn in handen van drie stichtingen die voorheen elk eigenaar waren van een van de drie grote Persombinatiebladen. De Perscombinatie heeft bij de kranten een grote winstmaker (De Volkskrant) en twee probleemgevallen (Trouw en het Parool). De onderneming heeft 158 miljoen gulden in kas, maar ook aanzienlijke investeringsverplichtingen voor een nieuwe drukfabriek.