VERSIERDE SPERZIEBONEN

Rond etenstijd werd ik op straat aangeklampt door drie Franse tienermeisjes. “Misschien een domme vraag”, zei een van hen giechelend, “maar hoe lang moeten sperziebonen koken?” Ze bivakkeerden op een woonboot en voor hun diner hadden deze Françaises vissticks en sperziebonen ingekocht. Je proeft in die combinatie de wanhoop der onwetendheid. Toch zat er ook een heel Hollands luchtje aan. Zou een behulpzaam persoon in de supermarkt ze dat hebben aangeraden? Als het sperziebonen moeten zijn, geef ze dan wat gezelschap in de pan - daar leven ze van op.

Voor 2 personen als bijgerecht:

200 gram sperziebonen, afgehaald en doormidden gebroken

1 vleestomaat (200 gram), ontveld

100 gram oesterzwammen

2 eetlepels olijfolie

1 grote teen knoflook, gepeld en grofgehakt

4 tot 5 blaadjes basilicum

Blancheer de sperziebonen 5 minuten in kokend en gezouten water. Snijd intussen de vleestomaat in 8 partjes, verwijder de harde zaadlijst (laat de zaadjes zitten) en halveer de partjes overdwars. Snijd grote oesterzwammen in 2 of 3 stukken, laat de kleine exemplaren ongemoeid. Verhit de olie in een lage ruime pan en fruit daarin al roerend oesterzwammen en knoflook gedurende 2 minuten. Voeg tomaten toe en roer alles even om. Schep met een schuimspaan de sperziebonen over in de pan met oesterzwammen en tomaten. Laat ze tijdens die handeling wel uitlekken maar niet al te serieus zodat ze een kleine hoeveelheid vocht meebrengen in de pan. Voeg zout naar wens toe, de blaadjes basilicum en stoof alles in gesloten pan op laag vuur gedurende 5 minuten, of tot de stukjes tomaat zacht en geurig zijn geworden en de sperziebonen bijtgaar. Maal er vlak voor het serveren peper naar wens over. Zelfs vissticks - denk ik - smaken goed met deze versierde sperziebonen.

    • Florine Boucher