Treinrover in Rio blijft 'ver weg' voor de Britse justitie

LONDEN, 19 JULI. De in Rio de Janeiro gevestigde legendarische Britse treinrover Ronald Biggs (65) is weer in het zicht gekomen van de Britse justitie, nadat de Britse en Braziliaanse ministers van buitenlandse zaken gisteren in Londen een nieuw uitleveringsverdrag hebben getekend.

Maar het brein achter de overval op de nachtelijke posttrein van Glasgow naar Londen in 1963 ligt niet wakker van dit nieuwe verdrag.

Volgens de Braziliaanse wet is zijn misdaad al verjaard en mag hij het land niet verlaten zolang hij daar nog een zoon heeft die van hem afhankelijk is. Deze zoon, Michael Biggs (20), heeft al verklaard dat hij nog wel een paar keer wil zakken voor zijn eindexamen en zelfs bereid is de “grootste flop aller tijden te worden” als hij zijn vader daarmee in Brazilië kan houden.

Na de treinroof in 1963, waarbij Biggs en zijn collega's rond de zeven miljoen gulden (vandaag ongeveer zeventig miljoen gulden) buitmaakten, werd Biggs gearresteerd en tot dertig jaar cel veroordeeld. Hij ontsnapte twee jaar later uit de zwaar bewaakte gevangenis van Wandsworh en kwam na een zwerftocht door Frankrijk en Australië in 1970 terecht in Rio de Janeiro waar hij zich vestigde in een residentiële wijk.

Sindsdien is Biggs, die in Rio een plaatselijke beroemdheid is door zijn radioprogramma en zijn optreden in reclamespotjes voor alarmsystemen tegen inbrekers, een obsessie voor de Britse justitiële autoriteiten.

In 1974 werd een vraaggesprek met het Britse dagblad Daily Mail hem bijna noodlottig. Het dagblad beloofde hem geld voor zijn exclusieve verhaal, maar betaalde niets en gaf hem aan bij Scotland Yard. Toen de Britse Justitie in datzelfde jaar om zijn uitlevering verzocht, bleek het uitleveringsverdrag met Brazilië te zijn verlopen. Bovendien had de nieuwe vriendin van Biggs, de balletdanseres Raimunda do Castro, net hun zoon Michael gebaard en oordeelde de Braziliaanse justitie dat de vader van het kind niet kon worden uitgeleverd. Biggs was een paar jaar daarvoor door zijn echtgenote, bij wie hij twee kinderen heeft, verlaten.

De Britse autoriteiten hebben toegegeven dat de zaak - ook nu er na 45 jaar onderhandelen een nieuw uitleveringsverdrag is - inmiddels zo goed als kansloos is. “We zijn een stap dichterbij in de zin dat er nu een uitleveringsverdrag is, maar de kansen dat hij terugkomt zijn behoorlijk ver weg”, aldus een woordvoerder van de vervolgingsdienst van de Britse kroon.

De zaak zou kunnen voorkomen bij het Braziliaanse Hooggerechtshof maar de Braziliaanse minister van buitenlandse zaken, Felipe Lampreia, die het uitleveringsverdrag gisteren in Londen ondertekende, zei dat de misdaad van Biggs al was verjaard. Het verdrag moet volgens hem een waarschuwing zijn voor nieuwe overtreders: “De tijd dat Brazilië een soort haven was voor gangsters is voorbij”, aldus de minister.