'Telfout' ABN Amro bij overname HSS

DEN HAAG, 19 JULI. Een forse “administratieve fout” van ABN Amro bemoeilijkt de overname van het olie- en gasexploratiefonds Holland Sea Search door de Schotse Cairn-groep. In tegenstelling tot eerdere berichten blijken de Schotten slechts over 85,34 procent van de aandelen te bezitten, in plaats van 90,8 procent.

Cairn bevestigde gisteren dat er spoedoverleg met ABN Amro wordt gevoerd over de ontstane situatie. De Schotten deden vorige maand een openbaar bod op Holland Sea Search (HSS). Per aandeel wilde Cairn 0,35 gulden betalen. Ook konden beleggers kiezen voor twee aandelen Cairn en 4,35 gulden in contanten in ruil voor 28 stukken HSS. Het bod sloot op 30 juni. Volgens een opgave van de begeleidende bank, ABN Amro, had Cairn daarmee een belang van 90,8 procent verworven.

De Schotten streefden naar een belang van 95 procent. Op grond van wettelijke regelingen zou het dan eenvoudiger zijn de resterende 5 procent te verwerven. Nadat bleek dat het percentage van 95 niet werd gehaald, verlengde Cairn het bod tot en met 14 juli. Dat gebeurde ook omdat de Rabobank te weinig tijd had gehad om HSS-aandeelhouders, die klant zijn bij die bank, bij ABN Amro aan te melden.

Volgens een recente opgave van ABN Amro blijkt echter dat Cairn op 30 juni slechts 85,34 procent in bezit heeft. G. Cairns van de Cairn-groep, inmiddels al benoemd tot mede-directeur van HSS, spreekt van een “administratieve fout” of “telfout”. Cairns overlegt vandaag met ABN Amro. De bank maakte maandag bekend dat zij beleggers in het fonds Smit Trafo schadeloos gaat stellen voor grote koersverliezen. Cairns laat in het midden of hij daar ook op zal aandringen. (ANP)