Straatsburg wil BTW-aanpassing

BRUSSEL, 19 JULI. Het Europees parlement heeft zijn druk verhoogd op de Europese Commissie om initiatieven te nemen arbeidsintensieve en milieuvriendelijke produktie te stimuleren door die in het lage BTW-tarief te plaatsen. De parlementscommissie economische en monetaire zaken nam vanochtend unaniem een voorstel van Europarlementariër Alman Metten aan. Eerder deze maand deden de Nederlandse minister Zalm en staatssecretaris Vermeend tevergeefs een poging hun EU-collega's te overtuigen van het nut van een BTW-aanpassing. Formeel heeft het Europarlement geen zeggenschap bij het vaststellen van de BTW-tarieven, maar het kan wel gaan dwarsliggen door zijn 'advies' te onthouden. Europarlementariëer Metten zei vanmorgen na de stemming erop te rekenen dat Europees Commissaris Monti (interne markt) enige tegemoetkomingen zal doen. Zo zou Monti overwegen de Europese ministers voor te stellen het lage BTW-tarief toe te toepassen voor typisch 'lokale' werkgelegenheid.