Recordwinst voor IBM

NEW YORK, 19 JULI. Computerconcern IBM heeft een recordwinst van 1,7 miljard dollar geboekt over het tweede kwartaal, tweeënhalf keer zo veel als vorig jaar. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De omzet over het tweede kwartaal was 14 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde periode en bedroeg 17,5 miljard dollar. Over het eerste half jaar bedraagt de winst nu 3 miljard dollar en de omzet 33,3 miljard dolar. Hoewel IBM-topman Louis Gerstner waarschuwde voor een dalende vraag in het tweede halfjaar, is de verwachting dat IBM afstevent op een recordjaar met 65 miljard omzet en een winst van om en nabij de 6 miljard dollar. Hardware en software groeiden allebei met iets meer dan 12 procent tot respectievelijk 8,6 en 3,1 miljard dollar terwijl serviceverlening groeide met 32 procent tot 3 miljard. De kosten werden verder verlaagd dit kwartaal met 104 miljoen dollar. “Hoewel onze fusie met Lotus Development de afgelopen weken veel aandacht heeft gekregen, hebben wij belangrijke vooruitgang geboekt op andere gebieden,” aldus Gerstner. IBM introduceerde enkele nieuwe computermodellen, deels voorzien van de nieuwe PowerPC-chips. Gerstner beschouwt de transformatie van IBM, die hij iets meer dan twee jaar geleden begon, nog steeds niet als voltooid. Een belangrijke divisie die IBM nog zorgen baart is de afdeling personal computers. De pc is de belangrijkste hardware op de informatiemarkt en IBM heeft zijn voorsprong de laatste jaren weggegeven aan Compaq, Dell en Packard Bell. Een succesvol IBM-model, de Aptiva, kon vorig jaar de vraag niet aan en IBM liep miljoenen dollars aan inkomsten mis. Pc's vormen een zesde van IBM's omzet.