Plan voor Vlaams telecom-netwerk

BRUSSEL, 19 JULI. De plannen om de bestaande kabelnetten in Vlaanderen aaneen te smeden tot een nieuwe Vlaams telecommunicatienetwerk dat al in 1997 operationeel moet zijn, krijgen steeds vastere vorm. Studie heeft uitgewezen dat het project levensvatbaar is.

Een woordvoerder van Telenet Vlaanderen heeft dat vanochtend gezegd, vooruitlopend op een persconferentie later op de dag waarop de “positieve” resultaten van de haalbaarheidsstudie bekend zouden worden gemaakt. Tegelijkertijd is bekend geworden dat de Vlaamse krantenuitgevers VUM (onder andere De Standaard en Het Nieuwsblad) en De Vlijt (Gazet van Antwerpen) zich aansluiten bij TNV Holding, het consortium van Vlaamse mediabedrijven en financiers dat wil investeren in Telenet Vlaanderen. Ook de Kredietbank, ABB Verzekeringen en de houdstermaatschappijen Gevaert en Asphales gaan via TNV Holding participeren in Telenet Vlaanderen.

Telenet Vlaanderen is een project van de openbare investeringsmaatschappij GIMV (Gewestelijke investeringsmaatschappij Vlaanderen) en heeft de krachtige steun van de Vlaamse regering onder leiding van minister-president Luc van den Brande. De opzet is om de infrastructuur van de 21 (televisie)kabelexploitanten in Vlaanderen ook te gebruiken voor data- en telefoonverkeer. Het netwerk moet de Vlaamse huisgezinnen eveneens in staat stellen om bijvoorbeeld te 'teleshoppen' of te 'telewerken'.

Telenet Vlaanderen wordt daarmee een regelrechte concurrent van de nationale telefoonmaatschappij Belgacom, die momenteel besprekingen voert met buitenlandse onderneming over strategische samenwerking. Vooral in Wallonië wordt met argusogen gekeken naar de Vlaamse plannen. Om zijn plannen te realiseren heeft Telenet Vlaanderen afgelopen voorjaar besloten om in zee te gaan met de Amerikaanse telecommunicatiemaatschappij US West. De bedoeling is dat de GIMV, US West, TNV Holding en de Vlaamse kabelmaatschappijen dit najaar ieder een kwart van de aandelen in Telenet Vlaanderen zullen verwerven. Vlaamse uitgevers die al in TNV Holding participeerden, zijn onder andere de Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen), Tijd (Financieel Ekonomische Tijd), Roularta (Knack) en Concentra (Belang van Limburg).