Orco treft schikking met justitie

ROTTERDAM, 19 JULI. Orco Bank erkent dat zij twee jaar geleden beurshandel met voorkennis heeft gepleegd, maar heeft de zaak deze week geschikt met het Amsterdamse Openbaar Ministerie. Orco betaalt de officier van justitie een schikking van iets meer dan 350.000 gulden, het bedrag dat Orco met de voorkennishandel heeft verdiend.

Het is de eerste keer dat het openbaar ministerie een voorkenniszaak schikt. Vervolging is tot nu toe weinig succesvol: de eerste en enige zaak, tegen ex-Begemann-topman J. van den Nieuwenhuyzen, is terugverwezen naar het Gerechtshof in Den Haag nadat de Hoge Raad drie weken geleden zijn veroordeling had vernietigd. De officier gaat met de schikking akkoord omdat er geen kans is op herhaling, zo zegt Orco-advocaat mr. Ch. Bannier.

Orco Bank, gevestigd op de Nederlandse Antillen maar genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, hield vorige week in feite op te bestaan, nadat ABN Amro een succesvol bod op alle aandelen had gedaan. Orco handelde regelmatig in haar eigen aandelen om de koers van de aandelen te reguleren. De gewraakte handel vond plaats vlak voor de publicatie van beter dan verwachte halfjaarcijfers.