Omvangrijke actie Italiaanse politie tegen mafiabendes

ROME, 19 JULI. De Italiaanse politie zegt de zwaarste slag ooit toegebracht te hebben aan de 'ndrangheta, de mafiabendes in de zuidelijke regio Calabria, met de arrestatie van ongeveer honderd verdachte ondernemers, politici, priesters, artsen en mafiosi.

De arrestaties komen na een onderzoek van zeker twee jaar met als codenaam operatie Olimpia. In totaal worden 259 personen verdacht. Van hen zijn er 87 voortvluchtig en zaten al 76 gevangen voor andere vergrijpen.

Het onderzoek bestrijkt ook de banden tussen extreem-rechts en de 'ndrangheta, die in de jaren zeventig hebben geleid tot een aantal aanslagen in de regio. Een aanslag op een trein in juli 1970 eiste zes levens. Twee parlementariërs van de Nationale Alliantie, de voormalige neofascisten, hebben een kennisgeving ontvangen dat zij worden verdacht van betrokkenheid bij deze aanslag.

Hoewel de Siciliaanse mafia bekender is, is haar Calabrese zusterorganisatie zeker zo gewelddadig en ook zeker zo ver doorgedrongen in het openbare leven. Een belangrijke contactplaats waren volgens de justitie geheime vrijmetselaarsloges. Zaterdag is de president van het Hof van Assisen van Reggio Calabria gearresteerd op verdenking van samenwerking met de 'ndrangheta.

“De 'ndrangheta was niet meer dan de militaire vleugel van een veel belangrijker groep”, zei plaatsvervangend procureur Salvatore Boemi. “De Italiaanse staat was er niet op voorbereid om die te bestrijden.” Met een verwijzing naar het Italiaanse woord voor vrijmetselarij (massoneria) sprak hij van een massomafia die een groot deel van het openbare leven controleerde.

De 'ndrangheta was tot de jaren zeventig een verzameling slecht georganiseerde misdaadbendes. Daarna hebben de Calabrese mafiosi hechte banden gesmeed met lokale politici en zich beter georganiseerd. In navolging van Cosa Nostra op Sicilië heeft de 'ndrangheta ook een centrale leiding gekregen.

Gisteren is een tweede arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-premier Bettino Craxi, de voormalige leider van de socialistische partij. Het nieuwe bevel betreft Craxi's rol in een corruptieschandaal rondom de elektriciteitsmaatschappij Enel. Craxi verblijft sinds ruim een jaar in Tunesië en beweert dat zijn suikerziekte hem verhindert te reizen.

Een andere hoofdrolspeler in de schandalen die de afgelopen drie jaar aan het licht zijn gekomen is de voormalige christen-democraat Antonio Gava, oud-minister van binnenlandse zaken en jarenlang de machtigste politicus van Napels. Gisteren werd bekend dat op 28 november een proces tegen hem begint op verdenking van corruptie en samenwerking met de camorra, de Napolitaanse versie van de mafia.

    • Marc Leijendekker