Luchtvaart-directeur stapt op bij Dasa

ROTTERDAM, 19 JULI. Hartmut Mehdorn, directeur van de luchtvaartdivisie van Daimler Benz Aerospace (Dasa) waaronder ook Fokker ressorteert, heeft ontslag genomen bij Dasa.

Volgens de officiële versie verlaat Mehdorn Dasa omdat hij promotie kan maken bij Heidelberger Druckmaschinen, waar hij per 1 oktober bestuursvoorzitter wordt. Mehdorn wordt bij Dasa opgevolgd door Dietrich Russell, de huidige bestuursvoorzitter van de afdeling installatietechniek van het Duitse machinebouwconcern Mannesmann.

Aan het vertrek van Mehdorn ligt echter ook een machtsconflict ten grondslag. Er sijpelden in maart van dit jaar al berichten door dat Mehdorn zwaar teleurgesteld was dat hij Jürgen Schrempp niet zou opvolgen als bestuursvoorzitter van Dasa. Schrempp vertrok naar Daimler Benz, de moeder van Dasa, waar hij Edzard Reuter als bestuursvoorzitter opvolgde. Schrempps rechterhand Manfred Bischoff werd de nieuwe bestuursvoorzitter van Dasa.

Mehdorn vond dat hij na 25 jaar in de luchtvaartindustrie werkzaam te zijn geweest, zelf rijp was voor de hoogste post bij Dasa. Van 1980 tot 1985 werkte hij als chef produktie en industriële planning bij het vier-landen consortium Airbus in Toulouse, waar hij sinds 1989 ook in de raad van bestuur zit. Mehdorn was ook regelmatig in Amsterdam-Zuidoost bij Fokker te vinden.

Tussen Bischoff en Mehdorn namen de spanningen de laatste tijd toe. Vooral over de manier waarop de moeilijkheden bij Dasa moeten worden opgelost, lagen zij overhoop. Dasa heeft zwaar te lijden onder de moeizaam aantrekkende vliegtuigmarkt en de bevroren defensiebudgetten door de regering in Bonn. Ook de hoge koers van de D-mark ten opzichte van de dollar heeft ernstige gevolgen voor Dasa, dat ook dit jaar diep in het rood zal eindigen. De overname van Fokker, dat dit jaar op een recordverlies van 750 miljoen gulden afstevent, heeft die financiële problemen nog verder vergroot.

Een Fokker-woordvoerder reageerde vanmorgen teleurgesteld op het vertrek van Mehdorn bij Dasa. “Hij is de man die als het ware de luchtvaart in z'n achterzak heeft zitten”, aldus de woordvoerder.