Karadzic: overgave of aanval; Serviërs stellen Gorazde ultimatum

SARAJEVO, 19 JULI. De Bosnische Serviërs hebben vandaag de moslim-verdedigers van de enclave Gorazde een ultimatum gesteld en hun aanval op een andere enclave, Zepa, voortgezet. De Oekraïense blauwhelmen in Zepa worden bedreigd door zowel de Servische aanvallers als de moslim-verdedigers.

De Oekraïense VN-soldaten zullen zo snel mogelijk uit Zepa worden weggehaald, zo zei vandaag de commandant van de VN-vredesmacht, generaal Janvier.

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, sommeerde vandaag de moslim-verdedigers van Gorazde “onmiddellijk” de wapens neer te leggen. Als dat niet gebeurt worden ze aangevallen. Karadzic waarschuwde tegelijkertijd de internationale gemeenschap niet tussenbeide te komen in de enclaves Gorazde en Zepa: “Wie zich militair aan de kant van de moslims schaart moet weten dat hij een oorlog tegen de Serviërs begint.” Karadzic liet in een verklaring weten de moslim-enclaves te hebben aangevallen omdat ze niet werkelijk gedemilitariseerd zijn. Het gaat volgens hem om “ware bastions van het moslim-leger, van waaruit de Serviërs worden aangevallen”.

Bosnische regeringssoldaten in Gorazde hebben de negentig Oekraïense VN-soldaten in de enclave ontwapend en hun commandant mishandeld. Ze zetten de Oekraïeners op een rij, dwongen hen hun wapens, munitie, radio's en persoonlijke bezittingen af te staan, sleurden hun commandant over een hek, sloegen hem en hielden een vuurwapen tegen zijn hoofd, zo meldde later gisteren een VN-woordvoerder. De Oekraïense blauwhelmen worden door de verdedigers van Gorazde al weken gedwongen in hun kamp te blijven. In de enclave liggen ook Britse blauwhelmen, die door de moslims ongemoeid zijn gelaten.

In Zepa hebben de Bosnische Serviërs gisteren hun aanval voortgezet met zware artilleriebeschietingen. De moslim-verdedigers voorkwamen dat de Serviërs oprukten. Zepa, dat diep in een dal ligt en wordt omgeven door beboste bergen met diepe kloven en ravijnen, is beter te verdedigen dan Srebrenica, dat vorige week door de Serviërs werd ingenomen.

De Oekraïense blauwhelmen in Zepa, die nog maar één van hun negen observatieposten bemannen, worden door beide strijdende partijen belaagd. De moslim-verdedigers hebben gedreigd hen als 'menselijk schild' tegen de Serviërs te gebruiken als de NAVO geen luchtaanvallen doet op de Serviërs; de Serviërs hebben een Oekraïense observatiepost omsingeld en gedreigd de blauwhelmen dood te schieten als de NAVO hun stellingen aanvalt. De Oekraïense regering drong gisteren aan op onmiddellijke evacuatie van de Oekraïense blauwhelmen uit zowel Gorazde als Zepa. Als dat niet gebeurt, dreigt “een enorme tragedie”, aldus een woordvoerder in Kiev. “De Oekraïense troepen zijn ongewapend en kunnen zich niet verdedigen”, aldus de woordvoerder.

Pag. 5 BOSNIE; Srebrenica: tienduizend vermisten

Van de 42.000 oorspronkelijke inwoners van Srebrenica worden er een week na inname van de enclave door de Bosnische Serviërs nog altijd tien- tot twaalfduizend vermist, zo heeft gisteren een woordvoerder van de VN-hulporganisatie UNHCR laten weten. Van de vermisten maken in elk geval de 5.250 mannen deel uit die volgens de Bosnische regering door de Bosnische Serviërs zijn achtergehouden toen ze vorige week de inwoners van Srebrenica massaal deporteerden. Gevreesd wordt dat de meeste anderen ofwel zijn vermoord, ofwel ergens tussen Srebrenica en Tuzla door de bossen zwerven, proberend gebied onder controle van het regeringsleger te bereiken en achtervolgd door Servische patrouilles.

In Sarajevo zijn gisteren zes mensen gedood en zestien anderen gewond bij beschietingen door de artillerie van de Bosnische Serviërs en gericht vuur van Servische sluipschutters. In Tuzla vielen twee doden bij de ontploffing van een granaat, afgevuurd door de Bosnische Serviërs. (Reuter, AFP, AP)