Jeltsin meldt op televisie hartaanval te hebben gehad

MOSKOU, 19 JULI. President Jeltsin is gisteravond voor het eerst op de televisie verschenen sinds hij vorige week met hartklachten in het ziekenhuis werd opgenomen. De Russische president zei in een vraaggesprek dat hij een hartaanval had gehad, dat zijn herstel voorspoedig verliep en dat hij een oplossing had gevonden voor het conflict in Tsjetsjenië.

Het vraaggesprek met Jeltsin werd volgens de Russische televisie gistermiddag in het ziekenhuis opgenomen. Dat gebeurde nadat gistermorgen was gebleken dat een foto die zijn persdienst vrijdag van hem had verspreid, waarschijnlijk al drie maanden oud was. Daardoor was de speculatie over de gezondheidstoestand van de 64-jarige president weer toegenomen.

“Natuurlijk, het was enigzins onaangenaam op 10 juli”, zei Jeltsin, verwijzend naar de dag waarop hij met spoed werd opgenomen. “Maar de artsen hebben me gezegd dat zij een volledige genezing verwachten, zonder wat voor blijvende gevolgen dan ook.” In duidelijker taal dan zijn woordvoerders tot nu toe hadden gebruikt zei Jeltsin dat hij een 'hartaanval' had gehad.

Jeltsin, die een soort trainingspak droeg, zei dat hij “beslist” weer zou gaan tennissen, zijn favoriete sport, en “spoedig” al zijn taken zou hervatten. De president zei ook dat hij vier uur per dag werkt en dat hij wat hem betreft zo spoedig mogelijk het ziekenhuis verlaat. De artsen wilden hem echter nog vasthouden totdat hij volledig is hersteld.

In het vraaggesprek kwam Jeltsin beter over dan in andere publieke optredens de afgelopen weken. Hij zag er ook gezonder uit dan op de foto die vrijdag van hem was verspreid en die bijna identiek was aan een foto die op 3 april van hem in omloop was gebracht. De woordvoerder van de president, Sergej Medvedev, blijft overigens volhouden dat de overeenkomsten tussen beide foto's - dezelfde houding, hetzelfde trainingsjasje dat op dezelfde plaats kreukt, dezelfde plooien in hetzelfde gordijn op de achtergrond, dezelfde vier telefoons en dezelfde papieren op het bureau - toeval zijn.

Jeltsin had gistermiddag in het ziekenhuis ook een ontmoeting met premier Tsjernomyrdin en de leider van de Russische delegatie bij de onderhandelingen in Tsjetsjenië, Vjatsjeslav Michailov. 's Avonds op de televisie was te zien hoe Tsjernomyrdin de president een blos bloemen overhandigt en zegt: “Voor een gezonde man!” Na de ontmoeting verzekerde Jeltsin: “We hebben een oplossing gevonden. Het is ònze oplossing, die aan de Tsjetsjeense kant zal worden voorgelegd.” De president wijdde verder niet uit. Vandaag vliegt de Russische onderhandelingsdelegatie weer terug naar Grozny.