Japanse premier: kernproeven van Frankrijk zijn verraad

HIROSHIMA, 19 JULI. De Japanse premier Tomiichi Murayama heeft Frankrijk er vandaag van beschuldigd de niet-nucleaire landen in de wereld te verraden met het voornemen kernproeven uit te voeren in de Stille Oceaan. Dat heeft Murayama gezegd tijdens een persconferentie in Hiroshima, de stad die bijna vijftig jaar geleden, op 6 augustus 1945, werd getroffen door een Amerikaanse atoombom. Murayama kondigde aan morgen de Franse ambassadeur te zullen ontbieden om Japans onvrede met de kernproeven nogmaals te onderstrepen.

Japan is van plan om in september een resolutie, waarin alle landen worden opgeroepen van kernproeven af te zien, voor te leggen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Gisteren bereikten de regeringspartijen in Japan al een akkoord om een resolutie in stemming te brengen in het Japanse parlement waarin de hervatting van atoomproeven wordt veroordeeld. De premier riep niet op tot een boycot van Franse produkten. Een groot aantal politici heeft daar in de afgelopen dagen op aangedrongen. (AFP)