Internatio verstevigt medicijnengroothandel

ROTTERDAM, 19 JULI. Internatio-Müller NV heeft parallelimporteur Stephar BV in Krimpen aan den IJssel overgenomen. Volgens woordvoerder P.C.J. van der Slikke van Internatio heeft de onderneming voor die overname gekozen om het marktaandeel van Internatio's medicijnengroothandel Interpharm in Den Bosch te vergroten. Interpharm is na de OPG en Brocacef de derde groothandel in Nederland.

Stephar BV is één van de oudste parallelimporteurs van geneesmiddelen in Nederland. Het haalt merkgeneesmiddelen en medicijnen waarop geen octrooi meer rust uit andere EU-lidtstaten, waar de prijs aanmerkelijk lager ligt. Het bedrijf telt dertig medewerkers en is goed voor een omzet van zeventig miljoen gulden.

Voor Internatio-Müller is de sector gezondheidszorg de op één na belangrijkste activiteit van het bedrijf. Bij de Interpharm-groep werken 980 mensen. De omzet van de groothandel bedraagt 1,2 miljard gulden. De belangrijkste activiteit van Internatio is echter Imtech (technische installaties), dat aan 5.700 mensen werk biedt en een omzet behaalt van 1,1 miljard gulden. De technische en chemische handelsactiviteiten van Internatio leveren aan 520 mensen werk bij een omzet van 750 miljoen, terwijl 360 mensen voor Internatio in de havens werken. Die activiteiten (ECT en cargadoors) zorgen voor een omzet van 50 miljoen gulden.

Tot op heden was het in Etten-Leur gevestigde Centrafarm de belangrijkste leverancier van parallel geïmporteerde geneesmiddelen voor Interpharm. Volgens Van der Slikke zal de samenwerking met Centrafarm langzaam worden afgebouwd.