Felle overnamestrijd rond snoepfabriek Rode Oktober

MOSKOU, 19 JULI. Het eerste overnamegevecht in Rusland sinds de ontmanteling van het communisme is gisteren verhevigd. Koloss, een geprivatiseerde voedingsmiddelenfabrikant, heeft zijn bod op de snoepfabriek Rode Oktober verhoogd, terwijl het management van Rode Oktober steun zoekt om zich tegen de overname te verzetten.

Rode Oktober is een fabriek met 3000 werknemers die vorig jaar 22,1 miljoen dollar winst maakte. Het bedrijf, gelegen tegenover het Kremlin, was hofleverancier van de tsaar en paradepaardje van de communistische machthebbers. Elk Russisch huishouden kent Poesjkins dromen en De onhandige beertjes, twee van Rode Oktobers beroemdste bonbons. Rode Oktober werd in 1993 geprivatiseerd. Het personeel heeft nog ongeveer 35 procent van de aandelen. Ongeveer 30 procent is in het bezit van enkele grote aandelenfondsen, de rest zit bij het management en bij kleinere fondsen. De afgelopen weken zweefde de koers van de aandelen rond de 5,5 dollar.

Koloss is een geprivatiseerde voedingsmiddelenfabriek die naar eigen zeggen de ambitie heeft de Unilever van Rusland te worden. Meer dan de helft van de aandelen Koloss is in handen van Menatep bank, een van Ruslands toonaangevende nieuwe banken. Vorige week kwam Koloss met de verrassende aankondiging dat het 51 procent van de aandelen Rode Oktober wilde kopen en bood 7,50 dollar voor elk aandeel. Het was het eerste openbare overnamebod sinds er in Rusland weer particuliere bedrijven bestaan.

Na negatieve reacties van enkele grotere Rode Oktober-aandeelhouders en van de directie heeft Koloss zijn bod gisteren verhoogd tot 9,50 dollar per aandeel. Dat betekent dat Koloss voor 51 procent van de aandelen ongeveer 30 miljoen dollar zou betalen. “De nieuwe prijs van 9,50 per aandeel is ons laatste bod en geldt voor alle aandelen die worden aangeboden”, zei Joeri Milner, directeur van Alliance-Menatep, de investeringstak van Menatep, die het overnamebod begeleidt.

Milner is gisteren gaan praten met de directeur van Rode Oktober, Anatoli Daursky, in een poging de bezwaren van de directie tegen de plannen weg te nemen. Milner heeft naar eigen zeggen verzekerd dat het management van Rode Oktober na de overname zou mogen blijven zitten. “Het beleid van het huidige bestuur is correct”, zei Milner op een persconferentie. Directeur Daursky zei na het gesprek echter dat Rode Oktober bezig is een team van deskundigen samen te stellen om zich tegen de overname te verdedigen. Ook het personeel heeft zich tegen de overname gekeerd. De sluitingsdatum van het bod is 25 juli.