EU lobbiet voor financiële diensten

BRUSSEL, 19 JULI. De Europese Unie is gisteren een intensieve lobby begonnen om de steun van Japan en Zuid-Korea te verwerven voor een mondiaal handelsakkoord over financiële diensten. De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie gaven maandagavond laat unaniem steun aan het akkoord, dat de liberalisering van het internationaal bankieren en verzekeren beoogt. Aanvankelijk hadden onder meer Frankrijk en België zich terughoudend opgesteld. Europees commissaris Leon Brittan (Buitenlandse Handel) sprak gisteren van een “keerpunt in de Europese strategie”. De Unie tracht het financiële handelsakkoord te redden, dat drie weken geleden onverhoeds werd getorpedeerd door de Verenigde Staten. De meeste Aziatische en Latijnsamerikaanse partners zegden vorige week in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hun steun toe. Maar de instemming van Zuid-Korea en met name Japan zijn cruciaal, aldus een EU-woordvoerder. Als vrijdag op een vergadering in het WTO-hoofdkwartier blijkt dat zij dan op een lijn zitten, staat Brittan een sterker tegenover de Amerikanen. Hij gaat komende maandag en dinsdag naar Washington. De termijn waarbinnen Washington zich nog kan aansluiten loopt volgende week vrijdag af. Het akkoord kan direct ingaan en loopt het eind 1997 af. De Amerikanen haakten af bij de onderhandelingen in het kader van de WTO. Washington wil niet dat ontwikkelingslanden die onvoldoende bereid zijn hun financiële markten te openen, profiteren van de mogelijkheden op de relatief open Amerikaanse markt. (ANP)