Dood Casartelli benadrukt risico's in Tour

CAUTERETS, 19 JULI. Erik Breukink had het dodelijke ongeluk van Fabio Casartelli van dichtbij meegemaakt. Evenals de Belg Johan Museeuw, die ook bij het ongeval was betrokken, liep hij geen ernstig letsel op. Breukink kon na afloop zijn tranen niet bedwingen. “Godverdomme. Ik ben over hem heen gevallen. Ik heb zijn laatste schreeuw nog gehoord. God, wat heb ik geluk gehad. Ik durfde bijna niet meer te dalen. Ook al kende ik hem niet persoonlijk, dit is toch verschrikkelijk.”

In de Pyreneeënrit van Saint Girons naar Cauterets kwam de Italiaan Fabio Casartelli zwaar ten val. De coureur uit Como werd per helicopter naar het ziekenhuis in Tarbes gevlogen. Op die tocht kreeg hij driemaal een hartstilstand. De artsen wisten met reanimatie zijn leven toen nog te rekken. In het hospitaal heeft hij anderhalf uur in coma gelegen. Daarna overleed hij aan zijn verwondingen.

Het ongeluk gebeurde in de afdaling van de Col d'Aspet, nog geen 34 kilometer van de start in Saint Girons. Casartelli vloog uit een flauwe bocht en sloeg met zijn hoofd tegen een granieten blok. Volgens zijn Nederlandse ploegleider Hennie Kuiper was de coureur nog heel even in leven. “Hij bewoog, maar toen zijn gezicht helemaal blauw werd, voelde ik dat het afgelopen was.”

Casartelli's ploegarts en huisvriend Testa is het slachtoffer achterna gereden naar het ziekenhuis. “Met drie man hebben we hem in leven proberen te houden. Drie keer kwam hij bij bewustzijn. Maar hij had te veel hersenmassa verloren.” Gisteravond lag Casartelli opgebaard in het ziekenhuis van Tarbes. Veel Motorola-coureurs wilden hun wielervriend een laatste eer bewijzen.

Na het ongeluk werden sommige coureurs al rijdende op de hoogte gesteld van het ongeval. Claudio Chiappucci hoorde het bericht toen hij in een kopgroep reed. Chiappucci schudde het hoofd en leek in de daaropvolgende afdaling minder hard naar beneden te rijden. Alex Zülle kon na afloop van de race het droevige bericht niet geloven. Hij staarde minutenlang voor zich en barstte vervolgens in tranen uit.

Bij de valpartij van Casartelli was nog een aantal renners betrokken. De Fransman Dante Rezze en de Duitser Dirk Baldinger vielen in een ravijn, maar raakten niet ernstig gewond. Beide coureurs werden per ziekenauto naar het ziekenhuis vervoerd. Baldinger heeft een bekkenbreuk, Rezze een gebroken dijbeen.

De 24-jarige Casartelli stond nog aan het begin van zijn wielerloopbaan. De derdejaars professional won in 1992 goud bij de Spelen. Hij reed in 1993 als neo-prof voor de Ariostea-ploeg en in 1994 voor ZG-Mobili. Dit seizoen fietste hij voor de Motorola-formatie. Zijn teamgenoten noemden hem een vriendelijke en sociaalvoelende collega. Hij laat een vrouw en een zoontje achter.

Met de valpartij van Casartelli werd eens te meer duidelijk hoe gevaarlijk een afdaling in de wielersport is. De coureurs rijden met een snelheid van soms negentig kilometer per uur naar beneden. Casartelli droeg gisteren geen helm, maar artsen betwijfelden of hij met hoofdbescherming de val wel overleefd zou hebben. Niet zijn achterhoofd, maar zijn gezicht werd geraakt.

Toch ontstaan de meeste ongelukken door de gebrekkige uitrusting van de coureurs. Vooral in Colombia gebeuren veel ernstige valpartijen die in de Westeuropese media nauwelijks aandacht krijgen. In Frankrijk en Italië is het dragen van een valhelm niet verplicht. Anderhalve week geleden klaagden veel coureurs na de tijdrit in Seraing over de in België verplichte helm. Ze hadden extra last van de hitte. Ook bij wedstrijden op Nederlandse bodem behoort een hoofddeksel tot de verplichte attributen.

In de Tour is het dragen van een hoofdbeschermer niet verplicht. Volgens Tour-directeur Jean-Marie Leblanc zijn de renners zelf verantwoordelijk voor de gevaren. Gisteravond legde Leblanc een korte verklaring af, waar hij zijn medeleven uitsprak met de nabestaanden. Het lichaam van de overledene wordt vandaag naar Milaan gevlogen. Namens de Société du Tour de France zijn voorzitter Jean-Claude Killy en oud-kampioen Bernard Hinault morgen aanwezig bij de begrafenis van Casartelli in zijn woonplaats Como. Namens Motorola zijn ploegleider Ochowics en dokter Testa aanwezig.