Damrak in ban van lagere dollar en Wall Street

AMSTERDAM, 19 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs bleven de meeste kopers vanmorgen aan de zijlijn staan. Bij een redelijk aanbod en geringe omzetten daalde de graadmeter, de AEX-index, 3,37 punten op 455,37 punten.

AMSTERDAM Handelaren verklaarden de afwachtende houding uit het verlies van vijftig punten op Wall Street gisteren, de dalende dollar en de licht lagere obligatiemarkt. Elsevier, gisteren nog volop in de belangstelling wegens de aangekondigde plannen voor verkoop van zijn dagbladen en tijdschriften, noteerde rond het middaguur nagenoeg onveranderd op 19,70.

Een van de mogelijk gegadigden voor Elseviers kranten, het Haarlemse VNU, was twee dubbeltjes beter op 186,50. Ook de Telegraaf, eveneens kanshebber, werd een dubbeltje hoger gewaardeerd op 197 gulden. Wolters Kluwer, geen logische partij in een mogelijke overname, slankte twee kwartjes af op 139,30.

Philips, dat een geweldige koerssprint achter de rug heeft, noteerde vlak voor de middag 2 gulden lager op 78,20. Fortis (Amev/VSB) verloor 2,40 tot 90,00. Heineken liet 1,60 vallen op 243,90. Akzo Nobel daalde tachtig cent tot 199,20.

Over de hele linie waren de koersen lager. Een enkel fonds kon echter omhoog. Océ-van der Grinten, de Venlose producent van kopieerapparatuur, werd zelfs zeventig cent hoger gewaardeerd op 89,20.

Op de lokale markt verloor Philips-dochter ASM Lithography 4,50 op 68 gulden. Het eveneens aan de Amerikaanse Nasdaq genoteerde aandeel, dat in Amsterdam in maart naar de beurs werd gebracht, heeft te lijden onder de verkoopdruk rond automatiseringsfondsen als IBM en Microsoft op Wall Street.

Op de Europese valutamarkten zette de koersval van de dollar zich vanmorgen voort. In Amsterdam noteerde de munt 1,5495 tegen een slotkoers van 1,5555 gulden gisteren. De dollar kreeg gisteren al een tik na het bekendworden van het onverwacht grote handelstekort in mei. Handelaren wachten nu af wat Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale banken, heeft te melden. Hij zou later vandaag voor een commissie van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden verschijnen. Ook worden cijfers verwacht over de Amerikaanse bouwsector in juni. NEW YORK Op Wall Street zijn gisteren de aandelenkoersen over een breed front gedaald. De Dow-Jonesindex van de dertig toonaangevende fondsen schoot al in het eerste uur van de handel naar een verlies van ongeveer vijftig punten en bleef gedurende de rest van de dag rond dat niveau schommelen. De beursgraadmeter sloot op 4686,28 punten wat een achteruitgang van 50,01 punten betekende.

De oorzaak van de flinke daling lag in de berichten waarmee technologiefondsen naar buiten waren gekomen. IBM presenteerde weliswaar een explosief gestegen winst in het tweede kwartaal, maar de vraag is of de computerfabrikant deze lijn de komende maanden kan vasthouden. Microsoft toverde eveneens fraaie cijfers te voorschijn, maar ook voor dit bedrijf toonden beleggers zich niet gerust over de nabije toekomst.

TOKIO De stemming op de Japanse beurs werd vandaag gedrukt door verkooporders in technologiefondsen. De Nikkei-index eindigde 151,91 punten lager op 16.422,44 punten.