China wil door raketoefening vuist naar VS maken

PEKING, 19 JULI. Het Chinese Volksbevrijdingsleger zal nog deze maand in de Oostchinese Zee, even ten noorden van Taiwan, een oefening houden met geleide raketten. Dat heeft het Chinese persbureau Nieuw China gisteren in een televisiebericht gemeld.

De oefening, die volgens het bericht tussen 21 en 28 juli zal plaatshebben, wordt door buitenlandse waarnemers in verband gebracht met de verslechtering van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China.

Washington haalde vorige maand de woede van Peking op de hals door een bezoek van de Taiwanese president aan de Verenigde Staten toe te staan. Volgens de Chinese autoriteiten hebben de VS daarmee hun 'één-China-beleid' geschonden. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en verbiedt alle landen waarmee Peking betrekkingen onderhoudt, diplomatieke contacten aan te gaan met Taipei.

Sinds het bezoek van president Lee Tenghui aan de VS zijn ook de betrekkingen tussen China en Taiwan op een dieptepunt beland. Peking heeft alle besprekingen op hoog niveau geannuleerd en zei gisteren dat hervatting daarvan uitgesloten is zolang Taipei “blijft weigeren Peking te erkennen als de enige rechtmatige regering van China”.

De Chinese autoriteiten roepen 'de betrokken regeringen' op schepen en vliegtuigen te adviseren gedurende de oefenperiode buiten het gedemarkeerde gebied te blijven. De oefening, die ongeveer 150 kilometer buiten de kust van Taiwan zal plaatshebben, heeft volgens buitenlandse waarnemers vooral tot doel een vuist te maken richting Taiwan en de VS.

Een Westerse diplomaat in Peking denkt dat de keuze voor het oefengebied dan ook geen toeval is. “Raketoefeningen zijn zeldzaam en worden het liefst in het geheim gehouden. En als ze dan al plaatshebben, dan gebeurt dat zeker niet zomaar onder de rook van Taipei.”

Peking heeft dit jaar door militair machtsvertoon en het testen van wapens al enkele malen de ergernis opgewekt van de internationale gemeenschap. Zo zou China in mei een proeflancering hebben uitgevoerd met een intercontinentale ballistische raket (ICBM). De Chinese autoriteiten hebben tot nu toe overigens geweigerd om die lancering, die was opgemerkt door Japanse militaire deskundigen, te bevestigen.

Eerder die maand kreeg Peking wereldwijde kritiek te verduren toen het enkele dagen na de verlenging van het nucleaire non-proliferatie verdrag voor kernwapens (NPV) een ondergrondse kernproef uitvoerde. En elders in de regio, in de Zuidchinese Zee, voerde China begin dit jaar de spanning op door met de aanwezigheid van marineschepen de Chinese aanspraak op de omstreden Spratly-eilanden te onderstrepen.

    • Floris-Jan van Luyn