Burgemeester Van Poppel van Bergeyk ontslagen

DEN HAAG/BERGEYK, 19 JULI. Minister Dijkstal (binnenlandse zaken) heeft de 54-jarige burgemeester drs. A.A.J. van Poppel van de Brabantse gemeente Bergeyk ontslagen, omdat hij “door zijn gedraging de schijn van verstrengeling van belangen heeft gewekt”. Dijkstal heeft besloten Van Poppel tot aan zijn pensioen op wachtgeld te zetten, omdat hij volgens de minister “niet willens en wetens onjuist heeft gehandeld en omdat hij bovendien een mooie staat van dienst heeft”.

Van Poppel kwam in de problemen, doordat hij van een projectontwikkelaar, die voor Bergeyk een bestemmingsplan gaat uitvoeren, bij zijn pas gebouwde villa gratis een stuk grond aannam, dat hij overigens inmiddels weer heeft teruggegeven. Naar aanleiding daarvan zegde de gemeenteraad eind maart van dit jaar in meerderheid het vertrouwen in Van Poppel op. Dit gebeurde nadat de Leidse hoogleraar bestuurskunde dr. W. Derksen, die optrad op verzoek van de gemeenteraad, in een rapport had vastgesteld dat Van Poppel met zijn grondtransactie “de bestuurlijke integriteit heeft geschaad en dat giften aan overheidsdienaren verwerpelijk zijn”.

Het aan Van Poppel gegeven ontslag is zonder het predikaat “eervol”, aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Van Poppel kan tegen het ontslag in beroep gaan bij de bestuursrechter. Vanmorgen was nog niet bekend of hij van die gelegenheid gebruik maakt, hij was niet bereikbaar voor commentaar. Eerder zei hij dat hij “niets onoirbaars” heeft gedaan.

Van Poppel was 9 jaar burgemeester in Bergeyk. Hij is lid van het CDA.