Amerikaanse schrijfster May Sarton overleden

NEW YORK, 19 JULI. De Amerikaanse schrijfster May Sarton is zondag op 83-jarige leeftijd aan borstkanker overleden. Dat heeft het ziekenhuis in New York waar zij werd verpleegd, gisteren bekendgemaakt. In de ongeveer twintig romans die van haar hand zijn verschenen, spelen vaak vrouwen de hoofdrol die zich verzetten tegen de maatschappelijke conventies en een zelfstandig bestaan trachten op te bouwen.

Sarton werd in 1912 in België geboren en emigreerde enkele jaren later met haar familie naar de Verenigde Staten. Zij begon met schrijven in 1929 nadat een poging om een toneelloopbaan op te bouwen, was mislukt.

Aanvankelijk schreef Sarton vooral gedichten, maar later legde zij zich toe op romans, kinderboeken en non-fictie. Eén van haar geliefde onderwerpen was het ouder-worden. Zij onthulde haar homoseksualiteit in 1965 in een roman over een lesbische liefde: Mrs. Stevens Hears the Mermaids Singing.

Sarton was haar leven lang ervan overtuigd dat Amerikaanse critici en wetenschappers haar werk negeerden omdat zij vrouw en lesbisch was. Haar beste werk schreef ze in de jaren zeventig en daarna. Haar laatste boek, een dagboek van haar tweeëntachtigste levensjaar, verschijnt dit najaar. (ANP/DPA)