Amerikaans handelstekort gaat naar record

WASHINGTON, 19 JULI. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten heeft in mei een recordhoogte bereikt. Het tekort liep op tot 11,43 miljard dollar. Dat bedrag is sinds januari 1992, toen de VS een gecombineerde balans van goederen en diensten instelden, niet zo hoog geweest.

Het recordtekort, slechts een fractie hoger dan het tekort van 11,42 miljard dollar in april, is vooral te wijten aan de enorme olie-import. Ook de economische crisis in Mexico, een van de belangrijkste afzetmarkten van de Verenigde Staten, speelt een rol. De dollar verloor terrein na de bekendmaking van het tekort. Op Wall Street leidden de handelscijfers tot een daling van de Dow Jones index.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, Mickey Kantor, toonde zich ondanks het recordtekort tevreden, daar de waarde van de de totale Amerikaanse handel voor het eerst de 2.200 miljard dollar heeft overschreden. Begin 1993 bedroeg de waarde 1.500 miljard dollar.

Voor analisten kwam het tekort als een verrassing. Zij hadden voorspeld dat het tekort met 2 miljard dollar zou slinken door de afnemende groei van de Amerikaanse economie die de vraag naar importgoederen zou doen dalen, terwijl de zwakke dollar de export zou stimuleren. De export steeg in mei met 1,3 procent tot 64,81 miljard dollar. De import nam met 1,1 procent toe tot een recordhoogte van 76,24 miljard dollar.

Het overschot in de dienstensector slonk met 1,4 procent tot 5,06 miljard dollar, bij een ongewijzigde dienstenexport van 17,05 miljard dollar en een licht gestegen import van 11,99 miljard dollar.

Opvallend was de achteruitgang van de uitvoer van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart. Vooral de uitvoer hiervan naar Japan nam af. Het grootste tekort van de VS betrof, zoals gewoonlijk, dat met Japan, hoewel het tekort van 5,5 miljard dollar met 6,4 procent gedaald was ten opzichte van april. Kantor sprak gisteren in dit verband van “goed nieuws”. Volgens analisten is de lichte daling een gevolg van de importdaling van Japanse personenwagens naar de VS. Japanse autoproducenten waren in het voorjaar terughoudend met exporteren uit vrees voor Amerikaanse sancties als gevolg van de handelsoorlog tussen beide naties.

Het tekort met China steeg met 26,5 procent tot 2,84 miljard dollar. Kantor zei te verwachten dat deze onevenwichtigheid zich enigszins zal herstellen, omdat China in de loop van dit jaar zijn exportquotum voor textiel volmaakt. Hij toonde zich tevreden over het bilaterale akkoord voor deze sector. (AP)