Zeven EU-landen tegen hervatting kernproeven

PARIJS, 18 JULI. Zeven lidstaten van de Europese Unie hebben bij Frankrijk geprotesteerd tegen de hervatting van de atoomproeven. Dat gebeurde gisteren door de ministers van buitenlandse zaken van Nederland, Luxemburg, Zweden, Denemarken, Finland, Oostenrijk en Ierland tijdens een reguliere EU-vergadering in Parijs.

Volgens de Zweedse minister van buitenlandse zaken, Hjelm-Wallen, willen alle landen die zich tegen de proeven uitgesproken hebben dat Frankrijk zijn voornemen heroverweegt. “De landen wilden uiting geven aan hun frustratie en hebben dat gedaan”, aldus Hjelm-Wallen. Over de uitspraken zou vooraf, in de wandelgangen, informeel overeenstemming zijn bereikt. Volgens de Zweedse minister van buitenlandse zaken heeft Frankrijk de veroordelingen onmiddellijk naast zich neergelegd en laten weten dat protesten, zeker luidruchtige als in het Europees Parlement vorige week tijdens een rede van president Chirac, juist een averechtse werking hebben op de houding van het land.

In Japan hebben de regeringspartijen een akkoord bereikt om een resolutie in stemming te brengen in het parlement waarin de hervatting door Frankrijk van de atoomproeven wordt veroordeeld. Aanvankelijk wilde alleen de kleinste regeringspartij, de Sakigake onder leiding van minister van financiën Takemura, een veroordeling van de kernproeven en een boycot van Franse produkten. De andere regeringspartijen, de Liberaal-Democratische Partij onder leiding van Yohei Kono en de Sociaal-Democratische Partij van Murayama, lieten weten “voor het moment” daarmee niet te kunnen instemmen. AFP, Reuter, AP)