Winst Microsoft naar record

Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft heeft in het eind juni afgesloten boekjaar een recordwinst behaald. Het netto resultaat bedroeg 1,45 miljard dollar tegenover 1,15 miljard dollar in het boekjaar 1993/94. De omzet vertoonde een groei van 28 procent tot 5,94 miljard dollar.

Het is het twintigste achtereenvolgende jaar dat winst en omzet zijn gegroeid, ook al stegen de kosten voor onderzoek en ontwikkeling en andere kosten sneller dan de omzet, zo heeft Microsoft laten weten. Vooral in het laatste kwartaal van het boekjaar draaide het concern goed met een omzet van 1,62 miljard dollar.

Het netto resultaat in die periode bedroeg 368 miljoen dollar, 25 procent meer dan in dezelfde periode van het voorgaande boekjaar. Deze sterke winststijging kwam tot stand ondanks de kosten die waren gemoeid met het mislukken van de overneming van Intuit. Microsoft zag van de overneming af omdat die werd vertraagd door het Amerikaanse ministerie van justitie. Het zou de grootste transactie in de software-wereld tot nu toe zijn geweest.

De resultaten van Microsoft waren beter dan was verwacht. De cijfers werden gisteravond na het sluiten van de beurs in New York bekendgemaakt, maar de aandelenkoers was, vooruitlopend op de resultaten, al opgelopen met 5,50 dollar tot 109 dollar.