Van Gansewinkel in afval met Tsjechen

Het afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel gaat een samenwerkingsverband aan met de Tsjechische branchegenoten OKD Rekultivace en Depos Horni Sacha. Het bedrijf uit Maarheeze neemt een belang van 54 procent in deze joint venture. Van Gansewinkel beschouwt het samenwerkingsverband vooral als een strategische uitbreiding, waarbij het Nederlandse bedrijf vooral kennis inbrengt. De onderneming verwacht dat Tsjechië binnen vijf jaar tot de Europese Unie toetreedt. In dat geval zal dat land de milieuwetgeving moeten aanscherpen. Van Gansewinkel voorziet op dat moment te kunnen profiteren van zijn aanwezigheid op de Tsjechische markt.

Naast uitbreidingen in het voormalige Oostblok ziet Van Gansewinkel ook nog mogelijkheden tot expansie in de Benelux. Momenteel is het bedrijf (1100 werknemers) vooral in de zuidelijke provicies van Nederland en Vlaanderen actief. In de toekomst wil Van Gansewinkel de markt veroveren in Wallonië, Luxemburg en boven de grote rivieren in Nederland.

Van Gansewinkel is een familiebedrijf met een geconsolideerde omzet in 1994 van 310 miljoen gulden. De uitbreidingsplannen zijn tot nu toe altijd uit eigen zak betaald. Het bedrijf sluit echter niet uit in de toekomst vreemd kapitaal te moeten aantrekken voor verdere expansie. Een beursgang behoort dan tot de mogelijkheden, zo liet een woordvoerder weten.