Twee 'politieke beloften' treden toe tot regering Israel

TEL AVIV, 18 JULI. Het centrale comité van de Arbeidspartij heeft gisteren unaniem zijn goedkeuring gehecht aan de benoeming van de voormalige chef-staf generaal Ehud Barak en de staatssecretaris van buitenlandse zaken Jossi Beilin tot ministers in de Israelische regering.

Vandaag zullen beide ministers in de Knesset worden beëdigd. Barak krijgt de belangrijke post van binnenlandse zaken terwijl Beilin minister van economische planning wordt. Deze post heeft weinig om het lijf maar brengt Beilin toch in de voorste gelederen van de Israelische politiek. Barak zal eveneens lid worden van het kernkabinet en in die positie een belangrijke rol kunnen spelen in het vredesoverleg, in het bijzonder met Syrië.

Vorige week stond Barak in het middelpunt van de belangstelling door een schandaal naar aanleiding van een reportage in een Israelische krant over zijn vermeende laffe en leugenachtige gedrag tijdens een incident bij een geheime militaire oefening waarbij vijf soldaten van een elite-eenheid werden gedood. De emoties over deze onthullingen liepen zo hoog op dat er twijfels ontstonden over de politieke toekomst van de zwaar aangeslagen Barak.

Voor premier Rabin was het ongekend felle journalistieke geweld tegen Barak echter reden deze juist met spoed de partij en de regering binnen te loodsen. Getuigenissen van hoge officieren dat Barak de gewonden niet onverzorgd in de steek had gelaten en een fel pleidooi van de voormalige chef-staf zelf tijdens een vraaggesprek op de televisie, leidden er toe dat 62 procent van de Israelische bevolking, aldus een opiniepeiling, geen bezwaar maakt tegen zijn opname in de regering. Het is echter nog steeds mogelijk dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de tegenstrijdige getuigenverklaringen van Barak tegenover twee militaire commissies van onderzoek naar aanleiding van het ongeluk dat in november 1992 plaatshad.

Premier Yitzhak Rabin heeft de 52-jarige Barak in zijn regering opgenomen omdat hij in deze jongensachtige, zowel in de muziek als in de wiskunde begaafde, militaire strateeg de toekomstige leider van de Arbeidspartij en zelfs premier van Israel ziet. De manier waarop Barak gisteren door het centrale comité in Beth Berl werd ontvangen, wijst erop dat brede lagen in de partij dit gevoel delen. Barak verklaarde zich te zullen inzetten voor een verkiezingsoverwinning in 1996. Daarvoor kreeg hij gisteren een ovationeel applaus.

Terwijl gisteren de meeste aandacht uitging naar Barak is ook de toetreding van Beilin tot de regering-Rabin van belang. In de Israelische pers worden Barak en Beilin vandaag “de Rabin en Peres” van de toekomst genoemd. Terwijl Rabin de beschermheer is van Barak, geldt de 47-jarige dr. Beilin als een leerling van Peres. Beilin staat bekend als een intellectueel met een brede wereldvisie die zich bezighoudt met de vraag hoe de Israelische samenleving er in 'vredestijd' zal uitzien.

Met de opname van beide voor Israelische begrippen betrekkelijk jonge politici in de top van de Arbeidspartij lijkt het alsof de opvolgingskwestie op een natuurlijke wijze geregeld is. Ook krijgt de partij een jongere uitstraling. Barak zal volgens waarnemers in vrij korte tijd zijn stempel op de partij weten te zetten en de grote tegenvoeter worden van de populaire Binyamin Nethanyahu, de leider van de Likud-oppositie. Met deze veiligheidsspecialist naast zich wordt het voor premier Rabin, zelf voormalig chef-staf, gemakkelijker het Israelische volk ervan te overtuigen dat in het belang van een vrede met Syrië “pijnlijke concessies” op de Golan-hoogvlakte gedaan moeten worden. Gisteren legde Barak de nadruk op de militaire kracht van Israel en het belang van het voeren van vredesoverleg vanuit een positie van kracht. “Wij zijn bereid tot vergaande (territoriale) concessies zonder echter de belangen van Israel op te geven”, zei Barak gisteren.

Er zijn overigens meer jonge kandidaten die naar het leiderschap van de Arbeidspartij lonken. Chaim Ramon, de secretaris-generaal van de Arbeidspartij en eveneens een doorgewinterd politicus uit het kamp van Rabin, is voor Barak een serieuze politieke rivaal.

    • Salomon Bouman